Kycklinglasagne á la Cordon Bleu

Det här är en riktig söndagsrätt då det tar lite tid att göra och att rätten även behöver vila lite innan du sätter gaffeln i lasagnen. Jag gillar lasagne och tycker det är en himla smidig rätt där du har allting i ett så att säga, men var lite less på den vanliga klassiska som jag bygger på köttfärssås.

Kyckling är gott och tillsammans med rökt skinka och ost så kan det ju bara bli ännu godare och bacon gör allting godare är vår melodi här hemma. ;-) Sagt och gjort, här har du en kycklinglasagne á la Cordon Bleu. Mäktig som bara den, så lätta för allt i världen upp rätten med valfria grönsaker. Miss här hemma, det fanns inte mycket att hurra för hemma i grönsakslådan så det blev bara rivna morötter med lite balsamico på. Fungerade finfint, men en större grönsallad med flera olika grönsaker skulle jag varmt rekommendera.

maria_160925f

6-8 portioner

Ingredienser:
600 gr tillagad kyckling (t.ex. från en grillad kyckling eller om du tillagar kycklingfiléer själv)
200 gr rökt skinka
3 paket á 140 gr bacon
300 gr riven ost
1 mozzarellaost
2 paket färska lasagneplattor á 200 gr

Sås:
100 gr smör
1,25 dl vetemjöl
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2-3 krm vitpeppar
500 gr Philadelphiaost
1 liter mjölk

maria_160925a

Gör så här:
1. Börja med kycklingen om du inte använder dig av en färdiggrillad kyckling. Jag tog ca 800 gr kycklingfilé som jag marinerade i olja, balsamvinäger, lite flytande honung och grillkrydda. Grillade dem sedan tills de hade en innertemperatur av 70 grader. Låt kycklingen svalna och skär den sedan i strimlor.
2. Knapperstek baconet. Jag föredrar att steka det i ugnen när det är så här pass mycket. Jag strimlar baconet och sprider ut det på en ungsplåt. Kör det sedan i 200 grader 2×10 min. Rör runt så att ingenting bränns och passa mot slutet. Låt baconet rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
3. Smält smöret till bechamelsåsen i en stor kastrull.
4. Ha i mjölet och blanda väl och låt det puttra lite på svag värme.
5. Vispa i mjölken, lite i taget.
6. Låt koka upp och när det börjar tjockna har du i kryddorna och sedan vänder du i färskosten. Se till att allting smälter och blandas samman.

maria_160925b
7. Ställ bechamelsåsen åt sidan.
8. Ta fram en stor ugnsform, ca 23×33 cm. En non-stick är bra, annars får du smörja formen innan du börjar bygga ihop din lasagne.
9. Lägg ut ett lager med lasagneplattor (i min form blev det fyra stycken).
10. Toppa med en tredjedel av kycklingen, sedan en tredjedel av skinkan.

maria_160925c
11. Ha på ett lager sås (ungefär en fjärdedel), toppa med en fjärdedel av osten och avsluta lagret med en tredjedel av baconet.
12. Upprepa två gånger till (totalt har du tre lager med fyllning). I det andra lagret hade jag även på mozzarellaosten som jag rev i mindre bitar.

maria_160925d

13. Det sista lagret består av lasagneplattor och sedan avslutar du med bechamelsåsen och det sista av den rivna osten.

maria_160925e

14. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Ta ut lasagnen när den har fått lite färg och låt den sedan vila i 10 minuter innan du skär upp den.

Marias kommentar:
Helt klart annorlunda smaker och denna lasagne är oerhört mäktig i och med all ost och sedan att det är både kyckling, skinka och bacon. Det behövs med andra ord ingen stor bit och en stor sallad till är ett absolut måste för att lätta upp rätten.

Använd en smakrik ost! Själv körde jag på en frysrensning och tog alla ostkanter som blivit kvar och det blev mestadels prästost denna gång vilket gav en väldigt god smak.

Att använda färskost i bechamelsåsen var nytt för mig, men blev väldigt gott! Det kommer jag testa igen när jag gör en vanlig klassisk lasagne.

Det tar lite tid då det är många olika saker som måste förberedas, men sedan har du mat för ett helt kompani. Det fungerar alldeles utmärkt att frysa och sedan värma i micron så ladda frysen med ett gäng matlådor så är du rustad för ett tag framöver!

Lämna en kommentar




*