Kycklinggryta med primörer
Mamma och pappa skulle äta middag hos oss och jag ville försöka lyxa till det lite extra. Att använda primörer är alltid ett lyckat drag, så när jag såg det här receptet hos Allt om mat bestämde jag mig för att testa.
Middagen blev mycket lyckad och såsen fantastiskt god. Vilken tur att det då blev så mycket sås över! Tipset är att spara all sås. Skär ca 1 kg kycklingfilé i mindre bitar, krydda med salt&peppar och stek. Lägg ner i såsen och späd eventuellt med lite mjölk om det behövs mer sås. Låt koka upp och servera med ris. Fungerar utmärkt att portionsförpacka och frysa in i lunchlådor. Så inte nog med att det blir en delikat middag, flera lunchlådor är dessutom fixade på ett kick!
Kycklinggryta med primörer
till 4 portioner
Det blir dock väldigt mycket sås över, så tipset är att redan från början planera ytterligare en middag med den. Se tipset i början på inlägget.
1 kg kycklingdelar
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 msk medium curry
1 tsk torkad timjan
såsen:
4 dl vitt vin
2 dl drickfärdig äppeljuice
4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
4 dl vispgrädde
redning:
2 msk mjöl + lite mjölk
primörer:
1 knippe grön sparris
1 kg knippemorötter
1 knippe rädisor
300 g sockerärtor
tillbehör:
kokt potatis
Skala den gula löken och skär i klyftor. Skala vitlöken och finhacka den. Fräs i olja tillsammans med curry och timjan.
Lägg i kycklingdelarna och fräs så att kyckligen precis får lite färg.
Tillsätt alla ingredienserna till såsen och låt puttra ca 30 minuter, tills kycklingdelarna är färdiga. Har du en termometer till hands ska kycklingdelarna nå upp till 70 grader i innertemperatur.
Red eventuellt av såsen om du vill ha den lite tjockare.
Ansa sparrisen. Skala morötterna och dela dem på mitten. Halvera rädisorna. Lägg först i morötterna i grytan och låt koka med ca 5 minuter. Lägg sedan i rädisor, sparris och sockerärtor. Låt puttra några minuter så att grönsakerna blir varma. Servera direkt med kokt potatis.
Reklam:
Lämna en kommentar