Kyckling med äppelsås
Till Chrisses födelsedagsmiddag hittade vi ett recept i tidningen “Hemmets”, nr 50-2010, som verkade lockande.
Kyckling med bacon och äppelcidersås
till 4 portioner
1,3 kg potatis (vi blandade upp med morötter och sötpotatis)
2 krm paprikapulver
2 msk olja
4 kycklingfiléer
1 dl vatten
1 äpple
1 pkt bacon (ca 140g)
Äppelcidersås
steksky
1/2 tärning grönsaksbuljong
3 dl äppelcider
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
1 tsk soja
1 msk senap (det räcker gott och väl med hälften tycker jag)
1 krm malen ingefära (vi rev i ungefär 1/2 tsk färsk ingefära istället, vilket ger en godare smak är den i burk)
till servering:
grönsaker
gelé
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och klyfta potatisen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över paprika. Droppa över olja. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter (efter halva tiden flyttar du ner den och sätter in kycklingen, men mer om det sen).
Bryn filéerna i smör ca 5 minuter. Salta och peppra. Ta upp fileerna och lägg på en tallrik. Slå lite vatten i pannan och vispa. Låt ligga kvar i pannan, för där ska vi göra såsen sen.
Men tillbaka till filéerna. Kärna ur och skiva äpplet. Lägg en skiva på varje filé och vira in i 1-2 baconskivor. Lägg filéerna på ett ugnssäkert fat. Flytta ner potatisen i ugnen och ställ in kycklingen över. Använd en termometer och låt innertemperaturen på kycklingen nå 75 grader.
Blanda ingredienserna till såsen direkt i pannan och vispa ihop. Låt bubbla några minuter.
Chrisses kommentar: Det här var ju riktigt smarrigt! En riktigt god huvudrätt där äpplet och baconen ger god smak till kycklingen. Speciellt såsen föll mig i smaken och jag kommer nog att testa att göra varianter med just äppelcider framöver!
Reklam:
Lämna en kommentar