Krämig rabarberpaj

Ingredienser till en stor pajform:

Pajdeg:
150 gr smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:

500 gr rabarber
1 msk potatismjöl

4 dl creme fraiche
2 ägg
100 gr riven mandelmassa
0,5-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda mjöl och florsocker. Ha i det tärnade kylskåpskalla smöret och kör samman så att det smulas sönder.

2. Ha i ägget och kör samman så länge att degen precis går ihop sig.

3. Plasta in degen i gladpack och lägg i kylskåpet i minst 30 minuter att vila.

4. Under tiden degen vilar så skivar du rabarbern. Blanda rabarbern med potatismjöket i en bunke och ställ åt sidan.

5. Blanda sedan i en ny skål creme fraiche, äggen, socker, vaniljsocker och den rivna mandelmassan.

6. Tryck ut/kavala ut pajdegen och klä en pajform.

7. Häll i rabarbern och sprid ut den jämt över pajdegen.

8. Häll över fyllningen.

9. Grädda i 175 grader varm ugn i 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat.

10. Serveras helst lite ljummen med vaniljglass till.

Marias kommentar: Ett gammalt arkivrecept som är högaktuellt nu mitt under rabarbersäsongen. Vill minnas att pajen var helt okej, men inget recept som kvalade upp på topp tre. Men vill man ha lite variation till den vanliga traditionella smulpajen så prova för allt i världen denna krämiga paj.

Kommentarer

Malin skrev 2010-06-18 klockan 13:28

Mmmh, krämiga pajer gillar jag! Lät supergott! :) Kanske, kanske att jag skulle utesluta mandelmassan om jag gjorde pajen, kan hända att den tar över smaken lite, eller?

Lina skrev 2010-06-18 klockan 14:22

Mandel i paj är alltid mums! Jag har en rabarberpaj i ugnen nu btw! Provar dock Arlas recept: kladdig rabarberpaj. :)

Maria skrev 2010-06-24 klockan 10:33

Malin: Tyckte inte att mandelmassan tog över smaken så mycket. Det är mera sötma den tillför. Att utesluten den skulle jag inte göra i detta recept, men så gillar jag ju mandelmassa också! Om du testar så skulle jag satsa på den större mängden socker, ev. lite extra för att väga upp mot vad mandelmassan annars tillför i sötma. Lina: Den lät inte helt tokig heller! Har en annan rabarberpaj på gång som jag bara måste laborera lite mer med innan den hamnar här.

Lämna en kommentar




*