Koreainspirerad Kimchigryta

Chrisse har snackat mycket om Koreansk mat efter sina alla sina besök där. Själv hade jag bara smakat vakumförpackad kimchi från flygplatsen som smakat vedervärdigt. Men så, på ett födelsedagskalas för Peter, fick han för sig att bjuda på Kimchi. Det var en speciell sort som tydligen skulle vara riktigt god. Jag var skeptisk men smakade och blev mycket förvånad när det visade sig att jag tyckte om det! Samtalen om mat ville sen inte riktigt ta slut och en koreansk tjej talade med sån värme i rösten om Kimchigryta att jag blev sugen på att testa. Detta var för ett år sedan, men först nu tog jag mig tid att åka till Möllan* och besöka Kina Center Livs och köpa den goda kimchin och tofu. I köttbutiken bredvid fick jag tag i vackert nötkött och grönsaksbutiken hade såväl salladslök som gul lök. Hur koreanskt slutresultatet är vågar jag inte säga något om, men jag kan lova att det är en chilistark gryta med massor av god smak!

* Möllan – Möllevångstorget i Malmö där man hittar mat från världens alla hörn

kimchigryta

Koreainspirerad Kimchigryta
till 6 portioner

1 kg nötkött
1 gul lök
3 salladslökar + 3 salladslökar till servering
smör

1,5 l vatten
1 köttbuljongtärning
400 g kimchi

till servering:
ris
grönsaker (på fotot längst ner syns Ocra, som vi valde att äta idag)

kimchigryta

kimchigryta

Skär köttet i stora bitar och bryn tillsammans med 3 hackade salladslökar och klyftad gul lök i en rejäl klick smör. När köttet fått fin färg, slå på vatten och köttbuljong.

kimchigryta

Lägg ner kimcin i grytan.

Kimchi är en traditionell koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på kinakål (kallas även salladskål).
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kimchi

kimchigryta

Låt puttra minst en halv dag på svag värme på spisen. Köttet ska bli riktigt mört och fint.

Precis innan servering skär du tofun i bitar och lägger i.

Servera med strimlad salladslök.

kimchigryta

Får jag presentera Kimchigryta med ris och ocra.

Kommentarer

Berith skrev 2013-05-03 klockan 11:10

Spännande smaker och riktigt gott!

Lämna en kommentar




*