Kikärtsgryta med tomater
Den här vegetariska grytan ger verkligen mycket god mat för pengarna. Min pappa är skeptisk mot vegetarisk mat, men åt glatt och tog en extra portion. Många goda smaker, tyckte han. Jag räknade lite snabbt på vad ingredienserna kostat, och då hade jag ändå “slösat” genom att köpa färdiga kikärtor istället för att blötlägga själv. Kostnaden blev ca 22 kr/portion. Middagsgästerna blev nöjda och jag fick fyllt upp frysen med lunchlådor.
Kikärtsgryta med tomater
till 8-10 portioner
2 rödlökar
5 vitlöksklyftor
500 g småtomater
4 msk tomatpuré
olja
90 g russin
3 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 burkar konserverade körsbärstomater
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 förpackningar kikärtor (ca 900 g färdigkokta)
1 liten squash
5 dl creme fraiche
130 g färsk spenat
1 dl djupfryst persilja
till servering:
ris
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Dela och skiva rödlök tunt. Hacka vitlöksklyftorna. Häll av och skölj kikärterna. Skär squashen i tärningar.
Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök, hela småtomater och tomatpuré tills löken är mjuk. Rör då och då.
Tillsätt russin, paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar. Fräs hastigt.
Rör ner burkarna med körsbärstomater, vatten, grönsaksbuljong och kikärter i grytan. Låt sjuda 15 min.
[ Här kan du pausa matlagningen om du ex. väntar på gäster. När det är dags att äta kokar du bara upp igen och fortsätter härifrån. ]
Blanda ner crème fraiche, spenat och persilja i grytan, koka upp och ta från värmen.
Servera med ris.
Reklam:
Lämna en kommentar