Kärleksmums
Ingredienser till ca 30 bitar:
225 gr smör
2 dl mjölk
5 ägg
4,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,25 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Glasyr
75 gr smör
0,75 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Garnering
kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smör och bröa en form med hög kant, ca 25×30 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil.
Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Glasyr:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över koksflingorna.
Källa: Arla.se
Marias kommentar:
Jag har testat flera olika recept på kärleksmums, men det är Arlas variant som jag har återkommit till flest gånger. Brukar dock göra lite mer glasyr än vad receptet skriver ut då vi annars har tyckt att det blir lite för lite. I receptet så står det även att det ska vara 1 dl kokos till garnering, men jag har alltid tagit mycket mera än så.
Dessa kakor fungerar ypperligt att frysa, men att tina dem i micron är inte så lyckats så glasyren allt som oftast smälter och rinner ut för mycket i så fall. Så här gäller det att planera lite och ta upp dem i tid, eller som min make föredrar att äta dem – frysta!
Reklam:
Lämna en kommentar