Kanske världens godaste gulaschgryta

Det började med att Gunilla frågade på facebook om någon hade ett perfekt recept på gulasch. Jodå, jag har ju lite recept, men frågan är om något av dem verkligen är perfekt. Oftast så står jag ju och meckar en massa och ändrar mellan varje gång vi gör det. Men massor och paprika och vin. Det är ett måste! Sen hittade Gunilla själv ett recept hos Sveriges radio och dagen efter skrev hon följande på facebook:

Den gulaschen gick inte av för hackor. Vi åt det sista idag och pratar redan om att göra en ny omgång!

Men alltså, surkål i? Jaja, hade Gunilla sagt det så får vi ju testa. Dock så fanns det faktiskt ingen riktig paprika i receptet, utan bara en massa ajvar. Så receptet ändrades lite efter hur jag vill att det ska smaka och resultatet här ni här. Får jag presentera världens kanske godaste gulaschgryta.

Kanske världens godaste gulaschgryta

1 kg oxkött
2 gula lökar
olja + smör att steka i

4 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika

2 msk vetemjöl
1/2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
3 dl rödvin
1 liter vatten
1 oxbuljongtärning
2 msk stark Ajvar relish
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 krm spiskummin
½ burk surkål (sönderskuren)
salt och nymalen svartpeppar

Serveringsförslag:
kokt potatis

Börja med att förbereda alla grönsakerna. Skala och klyfta den gula löken. Hacka vitlöken. All lök ska fräsas med köttet sen.

Skala alla rotsaker och paprika och skär i bitar.

Ta fram en rymlig gryta. Min “lilla” 2,7 liters är i minsta laget, men det går. Lägg smör och olja i grytan. Bryn köttet och löken i omgångar i grytan. När allt är brynt så lägg tillbaka det i grytan.

Strö över paprika, vetemjöl och tomatpuré och fräs detta tillsammans med köttet några minuter på mellanstark värme. Häll över rödvinet, vatten och buljongtärning.

Lägg ner timjan, lagerblad, kummin, Ajvar relish, tomaterna, rotfrukterna och surkålen. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 2 timmar eller tills köttet känns helt mört. Rör gärna lite i grytan under tiden.

Servera med potatis.

Källa: En stor del av receptet här hämtat från:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=1136994
Och sen har vi lagt till och tagit bort lite för att få den som vi ville.

Surkålssallad med råriven morot
Som ni märkte gick det alltså bara åt en halv burk surkål. Vad gör man med resten? Helt ärligt jag vet inte. Enligt förpackningen var det gott att göra en sallad med riven morot och surkål. Och ja, det gick att äta. Men surkål är verkligen inte min grej.

Har du några andra tips på vad man gör med en burk surkål?

Kommentarer

Linda- Cupcakesfluffan skrev 2012-02-19 klockan 09:01

Låter himla gott :-), surkål ja, det äter jag aldrig, men sambon gör, åt det som barn men inte nu

Lämna en kommentar




*