Kallrökt lax med spetskålskräm

Någon mer än jag som inte missar ett avsnitt av Trädgårdstider på SVT? 🌼 Och om ni ser på det så kan ni inte ha missat allt läckert som Tareq @tareqtaylor lagar. I årets omgång gjorde han kallrökt lax med spetskålskräm som bara såg sååå gott ut. Jag har sedan dess tänkte att det är dags att plocka fram röken och fixa laxen, men tja, orken har inte riktigt varit där. Så till slut fuskade vi och köpte färdig lax, men körde resten enligt receptet.

Det blev underbart gott! En middag helt i min smak! Receptet sparas definitivt undan och röken får snart plockas fram så att vi kan göra om det!

Kallrökt lax med spetskålskräm

Kallrökt lax med spetskålskräm

500 g kallrökt lax i tunna skivor

Spetskålskräm

1 spetskålshuvud
200 – 250 g smör
1 tsk flingsalt

Skär kålen i grova bitar. Lägg smör i en kastrull, lägg i kål och salt, sätt på lock och tillaga på medelhög värme tills kålen är mjuk (ca 20 minuter) och har blivit lätt karamelliserad. Rör om då och då så att det inte bränner. Mixa till en slät kräm och smaka upp med salt om det behövs.

Stekt broccoli

1 tsk fänkålsfrö
1 tsk gula senapsfrö
1 – 2 broccolibuketter
olivolja
salt

Mortla samman fänkålsfrö och senapsfrö. Skala stammen på broccolin och skiva både stam och bukett i tunna skivor. Stek på hög värme hastigt i lite olivolja tillsammans med de mortlade kryddorna. Smaka av med salt.

Fänkålscrudité

1 fänkålshuvud
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 nypa(or) flingsalt

Skiva fänkålshuvudet mycket tunt på en mandolin och lägg skivorna i en bunke. Blanda samman vinäger och olivolja med lite salt och vänd ner i fänkålen. Låt stå och dra några minuter.

Endivesallat

1 st vit endivesallat
Olivolja
Salt

Dra isär endiven i separata blad. Stek dessa mycket hastigt i olivolja och lite salt.
(Som ni ser på fotona är det inte endive, utan istället gemsallad som bara är sköljd och serverad till.)

Kallrökt lax med spetskålskräm, närbild

Servera såhär

Lägg upp den varma kålkrämen på tallrikar. Toppa med stekt broccoli, endivblad och fänkålscrudité.
Avsluta med kallrökt lax.

Källa: Här hittar ni Tareqs originalrecept https://www.svt.se/recept/kallrokt-lax-med-spetskalskram-endiv-och-fankalscrudite


Brochet Réserve, Sauvignon Blanc, 2021

🥂 ..och lite vitt i glasen. Sauvignon Blanc är en populär druvsort som är känd för sina fräscha och aromatiska egenskaper. Och detta är ett riktigt favoritvin hos mig till just fisk.

Brochet Réserve, Sauvignon Blanc, 2021
Nr 78967 hos Systembolaget – 119 kr

“Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, svartvinbärsblad och citron. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller till vegetariska rätter, gärna sallader.”

Lämna en kommentar




Reklam: