Julskinkepaj med broccoli
Efter jul säljer de alltid ut julskinkorna till nästan inga pengar alls. Vi köper då en eller två, strimlar, tärnar och fryser in i lagom stora påsar. Perfekt att ha till pastasåser, gratänger och pajer. Än finns det några paket kvar i frysen som ska användas och idag blev det en riktigt smaskig paj med massor av fyllning.
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
3 msk smör
250 g lättkesella
Rör ihop mjöl och smör, blanda i Kesella. Arbeta till en deg. Om du har tid, låt vila 1/2 timme i kylskåp.
Tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt in i ugnen 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
1 purjolök
1 broccoli
1 paket skivad chorizo (ca 100 g )
300 g skinka
blandad riven ost (just idag blandade vi en ganska smaklös herrgårdsost med en salt pecorino)
Skölj och skär purjolöken i strimlor och lägg i pajskalet. Skär broccolin i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fördela skinktärningar och finstrimlad chorizo i skalet. Lägg ost över.
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar
Blanda ägg, mjölk, salt & peppar och häll i formen.
Sätt in i ugnen, 200 grader, ca 40 minuter.
till serveringen:
sallad
När pajen kommer ut ur ugnen, försök att låta den stå till sig minst 10 minuter. Den blir betydligt enklare att skära om den står ett tag.
Servera pajen med en sallad.
Kommentarer
Berith skrev 2011-06-14 klockan 09:43
Paj är alltid gott och kan fixas till på många olika sätt!
Den här pajen ser jättegod ut!
Mårtenssons kök skrev 2011-06-14 klockan 18:26
Vi gjorde också så med julskinkan, fast det bidde bara en eftersom platsen inte riktigt räckte till i frysen... Ibland känns det som att det kvittar hur stor frys man har, den blir bara mer och mer välfylld:)
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-06-14 klockan 21:16
Kanske skulle ta och köpa lite extra julskinka nästa år när de ändå reas ut billigt, paj är alltid gott, imorgon blir det kycklingpaj då jag har en grillad kyckling över
Reklam:
Lämna en kommentar