Italienska citronköttbullar i tomatsås
När jag bläddrade i en gammal Allt om mat-tidning hittade jag från början det här receptet under rubriken 5x köttbullsmiddag. Receptet var riktigt långt och bara köttbullarna innehöll 12 ingredienser och såsen 14. Tillagningstiden blev även den lång med allt som skulle fixas. Resultatet blev en riktigt god middag, men att ha i pinjenötter för 40 kr, som sedan bara försvann helt och inte smakades, liksom vissa andra saker gör att vi aldrig mer kommer göra deras variant. Däremot blev vi väldigt förtjust i vissa kombinationer och här kommer vår egen vardagstolkning av deras variant.
Italienska citronköttbullar i tomatsås
till 4 portioner
500 g kalvfärs (eller nötfärs)
1 citron
1 dl ricotta
4 msk finriven parmesan
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
tomatsås:
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
2 hönsbuljongtärningar
1 msk mörkt muscovadosocker
salt & peppar
ev. en skvätt rödvin
ev. färsk hackad basilika
ev. hackad vitlök
ev. 1 msk balsamvinäger
till servering:
pasta
riven ost
grönsaker
Blanda alla ingredienserna till köttbullarna och forma lite större köttbullar. Stek dem i smör så att de får snygg yta och lägg sedan åt sidan.
Blanda ingredienserna till såsen och låt koka upp i en gryta. Lägg i köttbullarna och låt puttra tills det är dags att äta.
Reklam:
Lämna en kommentar