Ingelas goda fiskgryta
Vi får massor av bidrag till kokboken och vi hinner långtifrån laga allt. Men vissa recept känns direkt som att det är något vi vill testa. Ingelas goda fiskgryta är ett sådant.
Ingelas goda fiskgryta
400 g torsk- eller sejfiléer
1 purjolök
1 liten gul lök
1 knippe dill
1 citron
2 msk smör eller margarin
2 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
3 fiskbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt och vitpeppar
till servering:
potatis
Börja med potatisen. Antingen kokar du potatis som vanligt eller så ugnsbakar du dem. Skala/tvätta, ringla över lite olivolja och lite smör. Krydda med salt och peppar. In i ugnen 200 grader ca 30 minuter.
Skär ev bort ryggbenet på fiskfiléerna och skär fisken i kuber som är 2 cm stora.
Ansa, skölj och hacka purjolöken fint. Skala och skiva den gula löken.
Hetta upp matfettet i en stekpanna. Tillsätt purjolök och gul lök och fräs några minuter tills löken mjuknar. Häll på vatten och grädde och lägg i buljongtärningarna. Sjud upp och låt sjuda cirka 4 minuter.
Hacka dillen grovt. Skär den ena citronen i tunna skivor och pressa saften ur den andra halvan.
Blanda ner crème fraiche och dill. Rör om och smaka av med salt, vitpeppar och färskpressad citronsaft.
Skär fisken i bitar. Om du skär bitarna medans fisken fortfarande är lite djupfryst går det lättare.
Tillsätt fisken, sjud upp och låt sjuda 5 minuter.
Servera med potatis och citronskivor.
Tack till Ingela för receptet!
Reklam:
Lämna en kommentar