Hemlagad sushi

Att göra egen sushi är både utmanande och roligt. Vi har testat ett par gånger här hemma hos oss och har då valt att göra lite egna varianter. När vi var i USA smakade vi California rolls med lite färskost i och det föll mig i smaken direkt. Mina rullar innehåller numera ofta just färskost. Sushi är perfekt att göra då ni får rökt eller gravad lax över efter midsommarfesten eller bara för att festa till det lite. Det passar även bra som förrätt om man serverar bara några få bitar på varje tallrik. Innan ni börjar bör ni se till att ha följande hemma:

En bambumatta (inslagen i plastfolie)

Sushiris

Risvinäger

Noriblad

Sesamfrön

Japansk soja

Inlagd ingefära

lena_130622c

 

För att göra vår favoritsushi behövs sedan:

Rökt lax i skivor

Avokado

Färskost

Gurka

Omelett

Löjrom eller kaviar

 

Till sushiriset jag använder behövs:

5 dl sushiris

6 dl vatten

4 msk risvinäger

2 msk socker

Några nypor salt

 

Koka alltid riset enligt anvisningen på förpackningen då det kan variera lite mellan olika tillverkare. Under tiden som riset kokar blandas risvinägern med socker och salt ihop under uppvärmning. Låt sedan svalna till rumstemperatur. När riset kokat färdigt blandas det med vinägerblandningen. Låt stå tills riset svalnat och torkat lite.

När riset är färdigt är det bara att sätta igång och skapa dina egna sushi.

För att göra rullar:

Lägg ett noriblad på den inplastade bambumattan. Bred ut ris över nästan hela bladet. Spara ca 2 cm i ena ändan så att du kan fästa din rulle när den är klar. Strö sesamfrön över riset. Jag föredrar “in-side-out-rullar”, dvs att riset är på utsidan och noribladet hamnar inåt. För att få det så krävs att man efter att ha lagt på riset vänder upp och ned på noribladet så att riset hamnar mot bambumattan. Lägg därefter dina favoritingredienser efter ena kortsidan. Fyll inte för mycket. Till ett blad brukar det vara bra med två skivor rökt lax, två gurkstavar, två-tre bitar avokado och en klick färskost efter hela kanten. När fyllningen är på plats är det bara att rulla ihop och sedan fästa rullen genom att fukta den kant som lämnades kvar med vatten.

För att göra vanliga bitar formar man lite av riset i lagom stora avlånga klumpar. Därefter läggs en bit lax på (även här föredrar jag rökt lax men det är ju valfritt vad man använder)., en bit omelett, avokado eller vad man tycker om. Jag har även provat att lägga på lite löjrom på toppen och även toppat några bitar med skagenröra ovanpå laxen. Det finns många varianter att skapa själv och bara fantasin kan sätta stopp. Här finns inget rätt eller fel.

Första gången jag gjorde sushi tyckte jag att det var lite krångligt och kladdigt men efter att ha testat ett antal gånger börjar jag nu få in snitsen och det är riktigt roligt. På youtube finns många bra videos som man kan kolla in och man vill se hur det går till. Sök på Sushi. Här är resultatet av vår senaste sushitillverkning då vi hade gäster.

lena_130622a

lena_130622b

Kommentarer

Marja - Baka Sockerfritt skrev 2013-06-23 klockan 13:32

Så fina bitarna blev! Kul med färskost i :)

Cecilia skrev 2013-06-23 klockan 23:54

Jag är också mycket förtjust i californiarolls

Mårtenssons kök skrev 2013-06-24 klockan 18:09

Alltså, vi måste verkligen få tummarna loss och göra egna sushi snart! Det är ju hur gott som helst så att göra egna känns nästan som ett måste snart:)

Lämna en kommentar




*