Helstekt fläskfilé med rödvinssås med en touch av kakao
En härlig lördagsmiddag för hela familjen!
Helstekt fläskfilé med rödvinssås med en touch av kakao
Till 4-5 portioner
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
1 1/2 msk kakaopulver
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
olivolja till stekning
salt, peppar
Dagen till ära fanns det ingen rotselleri hemma men det gick finfint ändå.
Gör så här:
1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15-25 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
5. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.
Att bryna på en fläskfilé och sedan eftersteka den i ugnen tycker jag är toppen. Köttet blir väldigt mört och fint på detta sätt. En digital kökstermometer är en finfin investering till den matinresserade.
Stek fläskfilén tills den har en innertemperatur på 68-70 grader och låt den sedan vila något så stiger innertemperaturen ytterligare med ca 2-5 grader.
Serveras med förslagsvis klyftpotatis och en sallad.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Ola skrev 2007-04-22 klockan 15:40
Wow. ser riktigt smaskigt ut! Ska testa nästa gång jag ska bjuda på middag =)
Tessiz skrev 2007-04-22 klockan 15:53
Mums! Ser alldeles för gott ut! :)
Millan skrev 2007-04-22 klockan 17:55
Kakao i en sås.. Det låter spännande!
Reklam:
Lämna en kommentar