Hel slökokt kyckling
Mårtenssons kök är en säker källa när det gäller att hitta bra recept. Dagens slökokta kyckling fungerar lika bra att göra i specialgrytan som i en traditonell gjutjärnsgryta som man sätter in i spisen.
Det blev väldigt gott, kycklingen saftig och såsen smakade mer – gärna med sked:)
/Mårtenssons kök
Hel slökokt kyckling
till 3 portioner
1 hel kyckling
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1/2 rotselleri
1 msk olja
1/2 tvättad citron, rivet skal
1/2 tsk rosmarin
salt och peppar
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
sås:
fonden från grytan
2 dl grädde
redning (vatten eller mjölk + mjöl vispas samman)
tillbehör:
potatis (sparrispotatis på fotot)
broccoli
Skiva vitlöken tunt och tryck in skivorna under skinnet på kycklingen.
Skiva morot, gul lök, palsternackor och selleri i 1 cm-tjocka skivor.
Slå oljan i botten av crock potten och lägg i de skivade rotfrukterna och löken.
Lägg kycklingen på rotfrukterna, riv över citronskal, krydda med rosmarin, salt och peppar.
Häll vin och fond i grytan, lägg på locket och tillaga på den låga inställningen i 8 timmar.
När kycklingen är klar så tar du den ur grytan och silar ner vätskan från crockpotten i en gryta. Låt det koka upp, slå i grädden och låt såsen puttra några minuter. (Grönsakerna från grytan är nu så sönderkokta att de tyvärr inte går att använda till något vettigt, så det är bara att kasta dem.) Smaka av med ev. mer kryddor och red av såsen till önskad konsistens.
Servera med kokt potatis och någon grönsak.
Källa: Mårtenssons kök – martenssonskok.blogspot.se/2012/01/hel-kyckling-i-crocken.html
Millans kommentar: Det här smakar husmanskost. Kyckling, så mör att den knappt gick att ta upp ur grytan för att den föll sönder i bitar, och gräddig sås. Jag ville väl inte äta upp såsen med sked som Mårtenssons, men gott var det. Varianter på detta kommer vi definitivt att göra igen.
Kommentarer
Micael skrev 2014-10-18 klockan 14:13
Låter fantastiskt gott men ett tips för dom sönderkokta grönsakerna kan vara att pressa dom igenom en fin sil ner i såsen för att reda den (I stället för mjölet)
Ger dessutom extra smak till såsen.
KIM skrev 2016-10-09 klockan 19:33
Kasta grönsaker verkar lite dumt... varför inte passera och göra soppa av dom?
KIM skrev 2016-10-09 klockan 19:34
Grönsaker/rotsaker som kokat länge kan vara väldigt goda, det blir som en mustig röra, med god kryddning en delikatess!
Millan skrev 2016-10-11 klockan 07:23
Jag upplever att grönsakerna i det här fallet är så sönderkokta och tråkiga att jag faktiskt väljer att kasta bort dem. Men innan jag gör det så silar jag ju all härlig vätska från dem, så smaken finns ju kvar i såsen. /Millan
Reklam:
Lämna en kommentar