Grön ärtsoppa med bubbel
Detta är verkligen en av mina favoritsoppor. De gröna söta ärtorna och grädden tillsammans med bubblet kan inte annat än att sprida glädje i hela kroppen. Ät till middag eller servera som förrätt. Varför inte på nyår?
Grön ärtsoppa med bubbel
till 4 personer
1 gul lök
1 msk smör
500 g frysta ärtor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
2 dl grädde
3 msk mjöl
1-2 dl champagne/mousserande vitt vin
till servering:
bröd
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret i en kastrull.
Tillsätt vatten och buljongtärningar. Lägg i de frysta ärtorna och timjan. Låt koka upp och koka ca 5 min. Mixa soppan slät. Blanda grädde och mjöl och häll ner i en tunn stråle under omrörning och låt koka upp igen. Dra av från plattan och rör i vinet.
Servera soppan med bröd.
Förslag på mousserande vin:
Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738)
Mousserande vin, Vitt torrt från Spanien
Alkoholhalt: 11,5 %
Användning: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk.
Smak: Torr smak med liten jordighet, inslag av gult äpple, päron och citrus.
Källa: systembolaget.se
Millans kommentar: En flaska på 200 ml kostar Flaska 29 kr på systembolaget och passar utmärkt till den här rätten. Finns även i större flaskor om man nu ska laga mat till många :)
Kommentarer
Sanna skrev 2012-12-14 klockan 08:56
Jag älskar soppor! Vilken fin färg den fick. Och visst dricker man bubbel alltför sällan? Bra tips!
Linda Griffin skrev 2012-12-14 klockan 19:42
Grön ärtsoppa är jättegott! Jag brukar göra en variant av denna från Icas Hela Sveriges Husman, med rökt lax som topping. Måste testa med bubbel i :)
Reklam:
Lämna en kommentar