Grillad chèvrefylld lax med stekt potatis
Vi har inte testat fisk på stekhällen än, men idag var det dags. Jag såg nyligen Per Morberg göra en rödbetssås på tv och fick lite inspiration till dagens middag därifrån. Får jag presentera härlig lax fylld med chevre och citron, som serveras med en rödbetssås och stekt potatis.
Tips: Förkoka potatisen dagen innan. Även såsen kan du förbereda. Det tar tid att koka rödbetor.
Chevréfylld lax
1 rejäl laxbit med skinn/person
chevre (ca 25 g/laxbit)
citronbitar + lite saft
salt & peppar
färsk hackad rosmarin
ev. några chiliflakes på toppen
Pensla skinnsidan på laxen med lite olja. Vänd filen så att skinnet hamnar neråt. Skär ett snitt i laxen och lägg ostbitar och citron i snittet. Krydda med lite pressad citronsaft, salt, peppar, färsk rosmarin och chiliflakes.
Stekinstruktion: Lägg på stekhällen och knuffa ner laxen i ordentligt med olja så att skinnet blir friterat och krispigt. Knuffa upp laxen i kanten på grillen och låt den ligga på svag värme tills den är färdig.
Det går även att tillaga laxen på “vanlig” grill, men skinnet kommer inte att bli så krispigt och gott att äta.
Stekt potatis
Förkoka potatisen (gärna dagen innan). Skär i halvor eller större bitar. Skala och dela en gul lök i klyftor. Stek i lite olja och krydda efter behag.
Rödbetssås
4 st rödbetor
5 dl grönsaksbuljong
4 schalottenlökar
1+4 msk smör
salt och peppar
Koka rödbetorna mjuka (stora rödbetor kan ta upp till en timme). Skrubba bort skalet och skär rödbetorna i stora bitar.
Skala och hacka schalottenlöken och fräs i 1 msk smör i en kastrull.
Lägg i rödbetorna och grönsaksbuljong. Låt koka upp. Använd stavmixer och mixa såsen slät. Låt koka upp igen och lägg i ytterligare smör och smaka av.
Servera laxen med stekt potatis, rödbetssås och grönsaker.
Reklam:
Lämna en kommentar