Glutenfria havrerutor

Här bjuder jag på ett recept på smaskiga glutenfria havrerutor. Dessa är otroligt enkla att baka och fort går det. Just den här gången användes havrerutorna på ett kalas med barn så jag dekorerade dem även med minimarshmallows i olika färger. Det går precis lika bra utan eller om man vill dekorera med något annat.

Glutenfria havrerutor

100 gram smält smör
4,5 dl havregryn (Sempers glutenfria om du inte tål vanliga)
1 msk glutenfri mjölmix
1,5 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

Garnering:
100 gram mörk choklad eller mjuk nougat
(mini marshmallows)

Smält fettet, sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla övriga ingredienser och häll i det smälta smöret. Rör om och bred ut i en smord långpanna (20 cm * 30 cm). Grädda i ca: 10 minuter på nedersta falsen.

Riv under tiden den mörka chokladen eller skiva upp nougaten tunt. Lägg chokladen/nougaten över kakan när den tagits ur ugnen och fortfarande är varm. Bred ut när den smälter. Skär kakan i rutor och ställ i kylen för att svalna.

Kommentarer

Erica skrev 2012-09-14 klockan 12:34

Rutorna låter riktigt goda. :-D Jag gillar verkligen kakor som innehåller mycket havre, och särskilt kombinationen havre och choklad faller mig i smaken. Jag brukar göra en sorts jordnötshavrerutor som påminner lite om dessa, där botten består av smör, havregryn, bakpulver, farinsocker, vaniljsocker och ljust sirap och som toppas av ett lager jordnötssmör blandat med smält ljust blockchoklad som får stelna samt rostade saltade jordnötter överst. Supergott! Även om jordnötssmöret och jordnötterna ger mycket smak och framträder kraftigt så är det den goda havrebotten som gör dessa rutor riktigt ljuvliga.

Maria skrev 2012-09-15 klockan 11:40

Lena: Ska absolut spara det här receptet för ev. glutenfria kakbak framöver. Lät himla gott! Erica: Det där receptet blev jag riktigt sugen på. Kan du inte skriva ner exakt hur du gör? Vill gärna testa.

Lena skrev 2012-09-15 klockan 17:20

Erika, någongång när min man inte är hemma och ska bli bjuden på kakorna ska jag testa din variant. Han är ju extremt allergisk mot jordnötter så jag får väl baka det hemma hos mamma eller nåt. Gott låter det i alla fall.

Erica skrev 2013-10-12 klockan 00:15

Hejsan! Jag hittade detta recept sparat bland mina bokmärken där jag har recept jag måste testa. Jag vet att jag sparade receptet där då jag skrev kommentaren ovan, dvs. för över ett år sedan, men att det tyvärr fortfarande ej har blivit av att jag har bakat dessa. Nu blir jag väldigt sugen på att testa att baka dessa under helgen. Jag såg även nu att ni har efterfrågat receptet på mina jordnötshavrerutor. Jag ber om ursäkt för att ni ej har fått det tidigare, men bättre sent än aldrig. ;-) Ni kan finna det här (i min relativt nystartade matblogg): http://iryccahfortar.blogg.se/2013/october/jordnotsrutor.html Ha en trevlig helg!

Lämna en kommentar




*