Fyllt ostbröd
Ett perfekt picknickbröd, som är gott precis som det är. Dessutom är det lätt att göra och går att variera en hel del. I dagens variant lät vi själva degen förbli okryddad, men det går utmärkt att blanda kryddor i den också.
I bakgrunden på det här fotot syns Chrisse som äter lunch – Melon & Parma, och nybakat bröd som han inte fick röra förrän jag hade hunnit fotografera ;)
Fyllt ostbröd
till 3 stora baguetter
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
13 dl kärnvetemjöl med fullkorn (780g) +
1 dl mjöl (till utbaket)
Fyllning (välj några av följande):
strimlande soltorkade tomater i olja
riven ost
feta i småtärningar
mozarella
hackad färsk basilika (eller någon annan krydda)
strimlad salami
hackade oliver
Smula jästen ner i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja och mjöl. Knåda degen i maskin 5 minuter. Låt jäsa övertäckt 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla till en rektangel, dela i tre delar enligt fotot och fördela fyllningen.
Degen till vänster & mitten är fylld med soltorkade tomater, feta och hackad färsk basilika. Degen till höger är fylld med riven prästost, soltorkade tomater och basilika. Men här är det bara att välja dina favoriter och lägga i.
Rulla varje bröd från kortsida till kortsida. Snurra rullen lätt från båda ändar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med kallt vatten och ställ in i ugnen ca 15 minuter. Låt sen svalna på bakgaller.
Har du någon favoritfyllning i den här typen av bröd? Dela gärna med dig av dina tips!
Kommentarer
Martina skrev 2010-08-09 klockan 08:55
Mmmmm, dom där ser mumsiga ut. Jag gjorde något liknande för ett tag sedan då gick jag efter ett recept från Leila. Hon kallar dom Tortano och jag fyllde med parmaskinka och mozzarella och det blev himla gott!
Zarah skrev 2010-08-09 klockan 13:12
Åååh - mums!! Måste testas! :D
Linda skrev 2010-08-09 klockan 18:56
Ser riktigt mumsigt ut, måste testas
Louise skrev 2010-08-09 klockan 22:19
Det där brödet ser verkligen gott ut :) Måste provas när jag har tid :)
Kram ♥
Maggan skrev 2010-08-09 klockan 22:24
Dessa bröd blev jag verkligen sugen på att baka..För det mesta så bakar jag vårt bröd själ, men har haft lite uppehåll nu i sommar..Tycker om denna matblogg.
Annelie och Tommy skrev 2010-08-10 klockan 06:22
Ser bara möjligheter med detta brödet och allt annat man kan fylla den med, men ost är huvudingrediensen förstås även i min fantasi.
Reklam:
Lämna en kommentar