Fyllda paprikor
Toppitsutmaningen fortsätter och idag är vi inne på tredje dagen. Temat är att ta tillvara på mat och inte slänga så mycket. Idag tar vi därför tillvara på den överblivna Köttfärsröran med ris från i onsdags. Vi blandar ihop resterna och fyller paprikor med det. Mängdangivelserna i det här receptet är lite på känn, eftersom det helt och hållet beror på hur mycket som blivit över.
Det här fungerar precis lika med vilken köttfärssås som helst. Och senare i sommar när den svenska squashen kommit byter du ut paprikorna mot dem istället.
Trevlig helg!
Fyllda paprikor
köttfärsröra (klicka här för recept)
ris (om du har något över, annars kan du bara strunta i det, eller blanda ner en burk avrunna kikärtor)
1 röd paprika/person
riven ost (parmesan)
till servering:
en stor blandat sallad (på fotot: romansallad, färsk spenat, rädisor, tomat, rivna morötter, sesamfrön, rödlök)
ev. lite extra parmesan på toppen
dressing:
2 msk olivolja
2 msk vatten
färska örter (persilja, basilika)
1 tsk riven färsk ingefära
salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela paprikorna på längden. Lämna gärna kvar stjälken dels för att det är snyggt, men även för att ge stadga åt paprikorna.
Blanda resterna av köttfärsen med riset.
Fördela köttfärsfyllningen i paprikorna. Riv rikligt med parmesan (eller annan ost) på toppen.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Köttfärsen ska bli varm och osten smälta.
Undertiden kan du göra salladen. Skär alla grönsakerna i bitar och blanda.
Dressingen: Hacka de färska kryddorna. Skala och riv ingefäran fint. Blanda med olja och vatten.
Sådär, sen är det bara att slå sig ner och njuta av en riktigt härlig middag!
Dagens bonustips: När jag kollade kylen igårkväll hade rädisorna blivit mjuka och sumpiga. Lägg dem i en skål med kallt vatten över natten och plötsligt är de som nya igen. Detta fungerar även på morötter, palsternackor, rödbetor och liknande rotfrukter. Definitivt ett av mina bästa kökstips!
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-05-13 klockan 21:12
Kanon att fylla paprikorna med överbliven köttfärs. det har jag själv aldrig gjort och att lägga grönsaker i kallt vatten måste jag testa, har ju blivit att man kastat en hel del morötter som blivit mjuka
Maria skrev 2011-05-14 klockan 09:18
Tack för påminnelsen om att lägga mjuka och sumpiga morötter i kallt vatten. Det tipset hade jag helt glömt bort!
Millan skrev 2011-05-14 klockan 14:06
Linda & Maria: Som sagt, ett av mina bästa kökstips. Lätt att glömma bort, men riktigt husligt och bra :)
Hanna skrev 2011-05-14 klockan 19:21
Tack för tipsen! Man kan tydligen lägga hackad sallad i isvatten i någon minut också för att den ska bli riktigt krispig igen.
Millan skrev 2011-05-14 klockan 20:53
Hanna: Vi brukar bara ta kallvatten direkt från kranen, fungerar utmärkt speciellt på ruccola! Tack för att du kommenterade här!
Reklam:
Lämna en kommentar