Fransk köttfärslimpa med lavendelsås
Soltorkade tomater i köttfärslimpan och lavendel i såsen. Sen är det bara till att njuta.
Tänk bara på att välja en ätbar lavendel, vissa sorter är nämligen bara för dekoration och kan till och med vara giftiga.
Fransk köttfärslimpa med lavendelsås
till 4 portioner
500 g nötfärs
0,5 dl havregryn
1,5 dl grädfil
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 ägg
5 soltorkade tomater i olja
1 msk fryta örter provencale
salt & peppar
Lavendelsås:
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk balsamvinäger
1 tsk soja
1 tsk lavendelblommor
1 tsk timjan (färsk eller torkad)
salt & peppar
till servering:
kokt potatis
lingonsylt
grönsaker
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form.
Låt havregrn och gräddfil svälla i 5 minuter i en bunk.
Skala och finhacka lök och vitlök, fräs mjukt i smör i stekjärn.
Hacka de soltorkade tomaterna. Blanda ner ägg tomater, örter, stekt lök och färs i bunken med havregrynsblandningen och rör till en slät färs. Forma färsen till en limpa i formen, grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter eller tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader.
Såsen: Blanda ihop grädde, kalvfond, balsamvinäger och soja i en kastrull. Smula ner torkad lavendel och hackad timjan, salta och peppra. Låt koka upp så att såsen blir varm.
Källa: Året runt nr 23 – 2013, med några små ändringar.
Reklam:
Lämna en kommentar