Florentinsk sejgratäng

Det här hade jag tänkt skulle bli ett inlägg om ViktVäktarnas tidning “ViktVäktarna Magasin”. Köpte ett nummer i början på året och har lagat en hel del recept från den som blivit goda. Tänkte att jag ville ha tag i fler tidningar, men det visade sig att tidningen inte längre finns.. hepp! Men idag får det blir ett recept från tidningen iaf :) Margarin sysslar jag dock inte med, så i min variant är det smör som gäller.

fisk spenat

Florentinsk sejgratäng
till 4 portioner, 10 points/portion

400 g fryst bladspenat
4 sejfiléer á 150 g

topping:
1 dl ströbröd
1 dl riven parmesanost
2 msk smält margarin

ostsås:
1,5 msk flytande margarin
1,5 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
1 dl riven ost, t ex cheddar
2 tsk grovkorning senap

tillbehör:
kokt potatis
(i vår variant serveras det även smörstekta primörer i form av morötter och squash, vilket kanske inte längre gör det här så viktväktar-vänligt.. )

Värm spenaten i en kastrull. Låt den sedan rinna av i durkslag.

topping: Blanda ströbröd och parmesan med smält margarin och ställ åt sidan.

fisken: Lägg fisken i en ugnsform och tillsätt 2 msk vatten. Lägg på folie och tillaga i ugn, 200 grader 10 minuter. Ta ut formen och lägg över fisken på en tallrik.

ostsåsen: Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölken och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen sjuda ett par minuter. Rör ner ost och senap och smak av med salt & peppar.

Lägg spenaten i botten på en ugnsform. Ringla på 2 msk ostås och lägg på fisken. Häll över resterande ostsås. Fördela toppingen över. Gratinera 225 grader ca 5 minuter.

Servera med kokt potatis.

Källa: ViktVäktarna Magasin nr 7

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2013-08-21 klockan 14:52

Låter som ett bra tips för nästa fisk-middag. men jag tar nog grädde istället...

Millan skrev 2013-08-25 klockan 15:13

Maria: Det är helt okej vardagsmat, men inget som gör att "fiskhatare" börjar tycka bättre om fisk. Får jag istället locka med: Ångkokt torsk med dilldoftande rotfrukter, bondbönor och ärtsås https://saltpeppar.se/blog/?p=17953 Fisk i vindoftande paket med fänkål https://saltpeppar.se/blog/?p=20695 Eller kanske någon fiskgratäng, blir nästan alltid lyckat :)

Maria skrev 2013-08-25 klockan 14:54

Vad tyckte ni om detta recept då? Tumme upp eller något som behöver ändras? Måste få in mer fisk här hemma så tänkte att detta kanske kunde vara något att testa nästa gång.

Lämna en kommentar




*