Fisk med skaldjurstäcke
Fiskgratänger tillhör mina vardagsfavoriter. Den här med smak av sambal oelek visade sig smaka något vi inte tidigare gjort och dagens recept går direkt in bland fiskgratängsfavoriterna.
Fisk med skaldjurstäcke
500 g blandat torsk och lax
salt
1 msk smör
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 dl riven peccorino (eller parmesan)
1 tärnad röd paprika
1/2 dl hackad gräslök (finns bra sorter blad det djupfrysta)
1 burk räkor i lake (ca 360 g)
1 burk kräftstjärtar i lake (ca 360 g)
salt & peppar
4 portioner potatismos (ca 1 kg potatis + smör + salt + peppar)
1 äggula
tillbehör:
rårivna morötter
rotsellerisallad (recept här)
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken mitt i en ugnssäker form och krydda med lite salt.
Häll av lagen från räkorna och kräftstjärtarna. Fräs vitlöken i lite smör och tillsätt sambal oelek, grädde och mjölet utrört i lite kallt vatten. Koka upp och sjud under omrörning några minuter. Tillsätt ost, paprika, gräslök, räkor och kräftstjärtar. Smaka av med salt och peppar.
Blanda potatismoset med äggulan och spritsa eller klicka ut det runt fisken. Bred skaldjursröran över fisken. Gratinera ca 20 minuter.
Och ut ur ugnen kommer sen en riktigt god fiskgratäng.
Källa: Allas nr 6 2011, med vissa ändringar
Millans kommentar: Ingredienserna är detsamma som i originalreceptet men mängden och tillagningen fick jag göra om helt. Att koka räkor i flera minuter som det stod i receptet från början kommer bara att resultera i sega osmakliga saker. Så jag gjorde om lite och plötsligt blev det en supergod fiskgratäng som inte påminner om några av våra andra. Att ha i sambal oelek visade sig vara ett lyckodrag. Detta är en gratäng som tar lite tid att göra, men väl värt det!
Reklam:
Lämna en kommentar