Färsk torsk med äggsås

I tisdags morse så tog vi oss ner till Fiskehoddorna vid museet i Malmö. Det var lite folk och mycket fisk, perfekt för oss som inte riktigt visste vad vi var på jakt efter. En av fiskarna tipsade oss om sin för dagen mycket fina torsk för 103 kr/kg. Vi fick en rejäl bit med oss som han dessutom benade och skar fint åt oss. För att ta tillvara på all smak så tänkte vi bara panera den och äta med äggsås och kokt potatis. De lite sämre bitarna på fisken som vi fick med oss kommer under morgondagen att blandas ner i en gratäng. Men mer om det senare :)

panerad torsk

torskfilé
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
salt & peppar
smör att steka i

Sås:
1 ägg
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt & vitpeppar
1 msk (fryst) hackad dill
1/2 msk flytande fiskbuljong

Tillbehör:
potatis
gröna ärtor

panerad torsk

Fisken:
Dela torsken i portionsbitar och vänd dem i vetemjöl. Pensla med ett uppvispat ägg och doppa i ströbrödet (som man blandat med lite salt&peppar). Stek i en rejäl klick smör ca 3-5 minuter på varje sida.

stekt panerad torsk

Sås:
Hårdkoka ägget för att sen skala och hacka det.

Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt, peppar, dill och buljong. Vänd det finhackade ägget i den varma såsen.

Servering:
Servera fisken med äggsåsen, kokt potatis och gröna ärter.

Sen är det bara att njuta! Färsk torsk är fantastiskt gott!

Lämna en kommentar




*