Fänkålssoppa
Till dagens soppa hittade vi inspiration hos Fröken Dills kök. Dock så saknade vi en del av ingredienserna i hennes recept, så det blev en annan variant.
Färsk fänkål är verkligen en favorit. Den härliga grönsaken är toppen i fisksoppor, gratinerad med parmesan eller finstrimlad i sallader. /Fröken Dill
Fänkålssoppa
300 g fänkål
1 gul lök
smör
2 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
1 dl grädde
ev. redning (lite mer grädde/mjölk som blandas med mjöl och sedan vispas ner i soppan)
salt och peppar
till servering:
räkor
olivolja
bröd
till dekoration:
spara de fina översta “dillkvistarna” på fänkålen till dekoration
Hacka lök och fänkål. Fräs i smör utan att det tar färg. Häll i vinet och låt fräsa ordentligt en kort stund.
Späd med kycklingbuljong. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt med mixerstav.
Häll i grädden och värm. Red eventuellt av soppen för att få den tjockare. Smaka av med salt och peppar.
Servera med räkor, några droppar olivolja och bröd.
Källa: Kommer ursprunligen från http://www.frkdill.blogspot.se/2009/01/fnkl-och-grna-lften.html. Här har vi dock ändrat en hel del, bland annat pga att vi inte hade någon vermoth hemma.
Reklam:
Lämna en kommentar