Falafelwrap med tillbehör
Det här receptet hittade jag på Tasteline, men som vanligt så blev det direkt en del modifieringar. Brödet som jag använde som wrap är ett libanesiskt tunnbröd som ofta finns i affärerna som “orientbröd”. Det är mycket godare än tortillas som föreslogs i originalreceptet.
Dessutom är det här egentligen inte äkta falafels eftersom man inte friterar dem, men jag tycker det blev godare och inte lika torrt som falafel ibland kan bli.
I receptet ingår en myntayoghurt som tillbehör, men jag åt detta med färdig hoummus, färdig baba ganoush och ajvar relish.
Här kommer receptet, 4 portioner
2 burkar á 400 g kikärtor, kokta
5 st vitlöksklyfta(or)
3 msk persilja
2 msk spiskummin, malen
1 tsk chilipeppar
0,5 msk koriander, malen
2 st ägg
2 msk rapsolja
3 dl turkisk yoghurt
2 msk färsk mynta
1 st pressad lime
0,5 tsk honung
1 msk salt
4 st tunnbröd (libanesiskt bröd)
sallad
gurka
tomater
ev feferoni
ev rödlök
Börja med såsen. Finhacka den färska myntan. Blanda yoghurt, mynta, honung, salt och pressad lime. Ställ kallt till servering.
Blanda ingredienserna till falafeln i en matberedare. Mixa tills det blir en slät massa.
Forma därefter massan till 8 falafel biffar. Stek biffarna i stekpanna tills de får en knaprig yta på bägge sidor.
Stek därefter färdigt biffarna i ugn, 175° , ca 10-15 min. Servera falafel biffarna med gurka, tomat, sallad, myntayoghurten och gärna röror som baba ganoush, hummus och ajvar relish.
Riktigt mumsigt blev det! En wrap med ca 2 biffar och ordentligt med tillbehör räckte för att jag skulle bli mätt.
Reklam:
Lämna en kommentar