Enkla såser till kött och fisk

Fick en fråga om hur man gör enkla såser. Här är mina bästa grundtips som jag nog alltid utgår från på ett eller annat sätt. Jag har dock aldrig tidigare sammanställt det så här tydligt. Grunden är en bechamelsås. Använd riktig grädde för krämig god sås. Mjölk för fettsnålare alternativ. Givetvis går det bra med havremjölk också. Hoppas ni får nytta av detta :)

Grundrecept bechamelsås – till 2,5 dl färdig sås

3 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde/matlagningsgrädde/mjölk
salt & peppar

Smält smöret på låg värme i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på grädden lite i taget och vispa under tiden så att såsen tjocknar. Akta så att den inte bränner. Smaka av med salt & peppar.

Sås till fisk:
Använd grundreceptet ovan. Tillsätt 1 fiskbuljongtärning + färska örter (ex. persilja, dill, basilika, dragon).

Vill du ha lite mer syra i såsen, tillsätt gärna en skvätt vitt vin eller vitvinsvinäger. Blir riktigt gott ihop med lax.

Sås till kyckling:
Använd grundreceptet ovan. Tillsätt 1 hönsbuljong/kycklingbuljong-tärning. Om du har, blanda ner lite persilja och/eller en skvätt citronsaft.

Ostsås:
Använd grundreceptet ovan. Blanda ner riven ost, exempelvis parmesan. Riktigt gott att servera enbart till pasta.

En lite specialare här med vatten och crème fraiche istället. Passar utmärkt till kotlett och kött i allmänhet.

Dragonsås till kött

1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl creme fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk torkad dragon.
salt & peppar

Smält smöret i en liten kastrull. Vispa ner vetemjölet. Fortsätt vispa i vatten, lite i taget, crème fraiche, grönsaksbuljong och dragon. Låt puttra 3-4 min. Smaka av med salt och svartpeppar.


Balsamicosås till kyckling och kalkon

Balsamicosåser finns det gott om varianter. Den här kom med Linas matkasse en gång och blev favorit hos oss. Så såsen har vi gjort om flera gånger och brukar servera den till rätter med kyckling/kalkon.

Balsamicosås till kyckling/kalkon

1 tsk smör
4 tsk socker
1 tsk torkad timjan
1 tsk vetemjöl
1 dl balsamvinäger
3 dl vatten
1 tsk kinesisk soya
1 kycklingbuljongtärning

Hetta upp smöret i en liten kastrull så att det smälter. Tillsätt socker och timjan. Pudra över vetemjöl och rör om. Blanda ner balsamvinäger, vatten, soja och buljong. Låt sjuda på medelvärme 5 minuter.

Lämna en kommentar




Reklam: