E-nummerfri skinka
Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att få tag i mat som inte är full med kemikalier. Kycklingfileer fullpumpade med vatten och kassler full med röd färg för att den ska se snyggare ut. Men nu har Ridderheims gått ett steg längre än många av de andra och kommit med både rökt och kokt skinka helt fri från e-nummer. I reklamen står det:
“Fjällskinka är en ren produkt där enbart koksalt, örter och kryddor är tillsatt.”
Och det låter ju faktiskt lockande! Så vi bestämde oss för att detta ska testas.
Första testen så hamnade några skivor i tunnbrödsrullar tillsammans gurka. Och både den kokta och rökta skinkan var överraskande goda. Men den rökta var allt strået vassare.
Nästa test blev att ätas till dagens middag som bestod av
Skinka med stuvad rödbetsblast och potatis.
Ingredienser:
Rökt Fjällskinka från Ridderheims
Stuvad rödbetsblast:
rödbetsblast
2 ½ dl matlagningsgrädde
½-1 msk flytande grönsaksbuljong
1 msk mjöl
örtkryddor, salt och peppar
Tillbehör:
potatis
ångkokta morötter
kokta rödbetor med smulad fetaost
Har man turen att få tag i rödbetor med riktigt fin blast så går det utmärkt att stuva denna och äta som tillbehör. Skölj bladen väl och skär bort “stavarna”.
Lägg bladen i kokande vatten och låt koka 1-2 minuter. Häll av i en sil och skölj under kallt vatten.
Koka upp grädde, buljong, kryddor och rör i mjölet. Lägg därefter i bladen och låt puttra tills allt är varmt.
Servera med kokt potatis, kokta rödbetor som klyftas och sedan smular man feta över.
Millans kommentar: Med säsongens primörer och fin skinka så blev detta en mycket god middag. Både den kokta och rökta skinkan är väldigt goda, men jag föredrar nog ändå den rökta som har en mild smak av nejlika och enbär.
Skinkan finns att köpa i de flesta matbutiker som har en manuell delikatessdisk (som ICA och vissa av Hemköps butiker), men inte COOP. Den köps i hel bit eller i skivor. Och priset ligger på runt 25-28kr/hg.
Kommentarer
Chrisse skrev 2009-08-16 klockan 11:11
Jag kan berätta att den här skinkan är sjukt god på en grov macka när man kommer hem mitt i natten efter en kräftskiva!!
Berith skrev 2009-08-16 klockan 14:56
Både den rökta och den kokta skinkan är mycket goda.
Vi tycker också bäst om den rökta som har mycket fin rökt smak.
Har ätit skinkan kall till potatissallad och i varm dubbelmacka med ost.
Jättegott!!!
åsa - hello sugar skrev 2009-08-17 klockan 22:16
det helt galet hur mycket e-ämnen som tillsätts i allt! jag är vegetarian men skinka tycker man ju alltid borde vara e-fri!!
Reklam:
Lämna en kommentar