Brownie med Jappglasyr

Brownie med Jappglasyr

Ingredienser:
190 gr smör
1,2 dl kakao (56 gr)
3 ägg
3,75 dl strösocker (337 gr)
3,75 dl vetemjöl (225 gr)
0,75 tsk bakpulver (3,75 gr)
en nya salt
Center (godisbitarna som antingen säljs i lösvikt eller på rullar i godishyllan)

Glasyr:
2 Dubbeljapp (120 gr)
0,5 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Smält smöret och ha i kakao. Se till så att allting blandas väl och att det inte finns några klumpar kvar av kakao.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Vänd i smörblandningen och blanda väl.
4. Blanda vetemjölet med bakpulver och salt, sikta sedan i det i äggvispet.
5. Vänd samman smeten. OBS! Vispa ej!
6. Häll i smeten i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, där du har klämt fast ett bakplåtspapper i botten. Har du inte en form med släpp-lätt-beläggning så smörar du formen innan du häller i smeten.
7. Bred ut smeten jämt i formen och tryck i godiset jämt fördelat över hela formen.
8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 175 grader.
9. Är kakan väldigt lös så lått den stå inne i max 5 minuter till.
10. Lat kallna i formen (helst över natten).
11. Värme grädden med Jappbitarna på svag värme tills allting har smält. Låt sedan koka i 5-10 minuter så att den blir lite tjockare i konsistensen.
12. Ta ut kakan ur formen och häll över glasyren.
13. Servera med färska jordgubbar och lättvispad grädde till.

Marias kommentar:
Kakan behöver bakas i alla fall en dag innan du har tänkt servera den för att den ska hinna stå till sig. Är det kris kan du baka den på morgonen och äta den på eftermiddagen/kvällen, men då rekommenderar jag att du ställer in den i kylen så fort den är tillräckligt sval för att du ska kunna göra det.

Annars låter du kakan kallna i formen över natten och kokar glasyren på morgonen. Häll över den över kakan och låt den stelna något i rumstemperatur innan du ställer in kakan i kylen igen.

Ta fram kakan 30-45 minuter innan den ska serveras från kylen så att den inte är stenhård när du ska skära upp den.

Kakan smakar extra gott med lite lättvispad grädde och färska jordgubbar till, men det går lika bra att äta den precis som den är också. Blir det någon kaka över så håller den sig i kylen i närmare en vecka (om du nu lyckas ha så mycket karaktär att du inte har ätit upp kakan innan dess!). Det går även bra att frysa kakan. OBS! Tina den inte i micron bara för då kommer all glasyr att rinna av kakan. ;-)

Lämna en kommentar




*