Blomkålsgratäng med stekt fläsk och persilja
När höstkylan biter sig fast fungerar det bra med riktig husmanskost. Dagens recept är en klassisk blomkålsgratäng med grädde.
Blomkålsgratäng med stekt fläsk och persilja
till 4 portioner
1 stort blomkålshuvud i buketter (ca 1 kg)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
salt
riven muskotnöt
1 – 1,5 dl riven ost
till servering:
rimmat stekfläsk
hackad persilja
knäckebröd
råkostsallad (på fotot: strimlad vitkål, grovriven morot, italiensk salladskrydda, vitvinsvinäger och olivolja)
Sätt ugnen på 225 grader. Koka blomkålshuvudena i saltat vatten ca 2 minuter. Häll av och låt ånga av.
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölk och grädde under vispning och låt sjuda 3-5 minuter. Smaka av med salt och lite muskot. Vänd ner hälften av osten och blanda sedan såsen med blomkålen i en ugnsfast form. Strö över resten av osten och grädde i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Stek fläsket knaprigt i torr, het panna. Klipp persilja över gratängen och servera.
Källa: Gratängen kommer från Markus höst- och vintermat av Markus Aujalay
Kommentarer
Petra skrev 2014-11-03 klockan 08:30
jag brukar koka blomkålen med grädde och mjölk, purjo och kryddor 10 minuter och sedan hälla över det i form, stö över ost och sedan grädda klart i ugnen. Då blir den mera krämig än om man först kokar i vatten. Gör på samma sätt när jag gör potatisgratäng. Ett litet tips från mig bara :)
Millan skrev 2014-11-03 klockan 21:13
Tack för det tipset Petra! Med potatisgratäng brukar vi faktiskt göra så, men jag tänkte inte på det nu när vi använde blomkål, av någon anledning. Så tack :)
Reklam:
Lämna en kommentar