Bananpaj

Bananpaj med glass

4-6 portioner

Ingredienser:
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 st ägg
1 st citron, rivet skal och saft
4 st mogna bananer
1 st äpple, rivet
50 g smör, smält (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop mjölet, sockret, bakpulvret, ägget, skalet och saften från 1 citron till en smet.
3. Skala och skiva bananerna och lägg dem i en smord form.
4. Skala äpplet och riv det grovt. Fördela det rivna äpplet ovanpå bananerna.
5. Bred ut smeten över frukten.
6. Grädda i ugnen i ca 40 minuter.
7. Ta ut kakan och ringla över det smälta smöret om så önskas. Låt kakan svalna något innan serveringen.
8. Serveras helst ljummen med lite vaniljglass till.

Källa: Mat, Tina Nordström.

Marias kommentar: I orginalreceptet så är det även mandelspån inblandat men då jag inte är särskilt förtjust i dessa så har jag helt enkelt hoppat över dem helt. Tina rekommenderar att man ska servera gräddfil till kakan vilket säkerligen är jättegott. Jag har dock aldrig provat då jag inte brukar ha ett paket gräddfil ståendes hemma i kylskåpet, däremot har jag oftast vaniljglass i frysen.

Kakan/pajen påminner smakmässigt en hel del om friterade bananer, men med en friskare smak tack vare citronen. Det smälta smöret ovanpå kakan fyller helt klart en funktion, jag brukar dock ta lite flytande margarin som jag sedan penslar ut med en silikonbrödpensel för att få en lite knäckigare yta på själva pajskalet. Inga 50 gram smält smör med andra ord utan kanske en matsked eller två snarare.

Kommentarer

Sara skrev 2007-09-27 klockan 21:31

Det här lät myyyycket gott, ska jag försöka göra i helgen :)

Linda skrev 2007-09-28 klockan 23:58

Den där måste jag testa någon gång och bjuda min sambo på. Han ääälskar banan och vill gärna att vi lagar mat eller bakar saker med banan i :)

Christina W skrev 2007-09-29 klockan 10:16

Det här lät helt underbart gott. Tror nog jag måste försöka hinna med att testa detta i helgen.

Kristin skrev 2019-08-18 klockan 18:35

Så bra att du hade receptet på den pajen. Jag bakade den flera gånger när boken var ny. Nu blev jag sugen på den igen, och passande nog har jag alla ingredienser (förutom mandelspånen, men det blir bra utan). Gräddfil bryter av bra till det söta. Det funkar även med turkisk yoghurt, eller liknande.

Lämna en kommentar




*