Baconbiffar med Västerbottensost och drömgod sås
Baconbiffar med Västerbottensost och drömgod sås
4 portioner
Ingredienser:
1 paket bacon, 140 gr
0,5 gul lök
1 msk honung
400 gr nötfärs
1 ägg
0,75 dl grädde
1 msk kalvfond
75 gr stark lagrad ost, ex. Västerbottensost
salt, svartpeppar
Gör så här:
1. Tärna baconet och stek det. Låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
2. Finhacka löken och mjukstek den, löken ska inte ta färg.
3. Blanda löken med bacon och honung.
4. Blanda färs, salt, peppar, ägg, grädde, fond med baconfräset. Arbeta ihop till en smet (jag brukar använd degkrokarna till elvispen).
5. Forma till biffar och gör en grop i varje.
6. Lägg i ostbitar och tryck igen hålet.
7. Stek ca 4 min/sida, alternativt bryn dem och efterstek i ugnen tills biffarna har en innertemperatur på 70 grader.
Sås:
Lite steksky från biffarna/köttfärslimpan (ca 0,5 dl)
2,5 dl grädde (valfri fetthalt)
1 msk oxfond
1 msk HP-sås (knappt)
2-3 msk sweet chilisås, eller mer efter tycke och smak
Gör så här:
1. Låt allting koka ihop, smaka eventuellt av med mera sweet chilisås.
Receptidén kommer ursprungligen från Kryddburken.se
Marias kommentar:
Såsen har jag bloggat om tidigare, men den tåls att upprepas. Biffarna kommer nog ursprungligen från Allas eller någon liknande veckotidningar. Jag har ändrat lite och valt att servera biffarna med den här sweet chilisåsen samt ugnsrostade rotfrukter (det märkts att vi gillar just ugnsrostade rotfrukter i den här familjen va? ;-)
Såsen och biffarna passar utmärkt i lunchlådan, men har de varit frysta så rekommenderar jag att du fryser in dem med ris eller pasta. Det här gick hem hos såväl stor som liten, såsen och osten gillade verkligen den 2,5 åriga dottern.
Reklam:
Lämna en kommentar