Äppelsylt

Den här årstiden är det lätt att få tag i äpplen till bra pris. Så nu är det hög tid att passa på att fylla kyl och frys med mos, sylt och pajer!

Äppelsylt
1 kg skalade äpplen i bitar (en mjuk sort)
1 msk whisky
1-2 tsk finriven ingefära (du kan säkert fuska med torkad pulvervariant, men den färska har betydligt mer smak i sig)
1 förpackning 1+3 syltsocker
kanel

Blanda äppelbitarna med whisky och ingefära. Använd en stavmixer och mixra samman. Jag personligen gillar att det finns några bitar kvar, men det mesta mixras samman till ett slätt mos.

Tillsätt syltsockret och kanelen och låt koka upp. Låt koka ca 5 minuter. Skumma eventuellt av.

Häll upp på väl rengjorda varma burkar.

Millans kommentar: Första gången jag gjorde detta hade jag ingen aning om hur mycket whisky som var lagom. Det var bara en ide jag fick att jag skulle ha i “lite”. Så jag hade i sådär 3 msk. Det var allt förmycket kan jag säga. Ska sylten användas till bak blir det säkert bra. Men det är aningens förstarkt att lägga på frukostgröten halv sju på morgonen. Vid andra tillagningen drog jag ner på mängden whisky och ökade ingefäran och la även till kanel. Och plötsligt blev det perfekt för mig!

Fler liknande recept:
Marias Äppelmos med smak av vanilj
https://saltpeppar.se/blog/?p=2750

Marias Äppelchutney
https://saltpeppar.se/blog/?p=5560

Kommentarer

Chezsofia skrev 2010-10-22 klockan 11:02

Låter väldigt intressant!

Ulf skrev 2010-10-22 klockan 17:08

Kul med matblogg. Det blir svårt att låta den goda whiskyn hamna bland ingredienserna. Det är ju så gott att dricka:) Ha det gott. Ulf

Eira skrev 2010-10-22 klockan 16:52

Oj vad gott det såg ut. Har nog smakat på allt för få saker med whiskey i. Hittade whiskeyfudge på någon marknad nu i år och blev helt såld!

sana skrev 2010-10-22 klockan 18:08

Går det bra att man göra utan whisky!

Totte skrev 2010-10-23 klockan 03:58

Ja de gäller att vara försiktig med whisky dropparna.Annars är det lätt att man blir på lyset.

Millan skrev 2010-10-23 klockan 08:42

Sana: Det går utmärkt även utan whiskyn! Totte: Ja :))

Berith skrev 2010-10-23 klockan 11:40

Havregrynsgröt med whiskyspetsad äppelmos var inte helt fel! Tack!

Lämna en kommentar




*