Apelsin- & stjärnanismarimerad sill
Ur boken Vår Julmat av Anders Dahlbom Wettergren och Christian Hellberg har vi tagit ett av recepten vi valde att testa till årets julbord.
Apelsin och stjärnanis är en kombination som måste provas, och ihop med sillen får smakerna ytterligare en dimension. /Anders
Apelsin- & stjärnanismarimerad sill
400 g urvattnade hela sillfiléer
1/2 rödlök (50 g), skivad
10 cm purjolök (50 g), skivad
2 msk sjärnanis, lätt krossad i handen
1 tsk kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
2 aprilsiner, pressad saft och finrivet skal
lag:
1,5 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
1,5 dl vatten
Koka upp alla ingredienserna till lagen. Låt den svalna till ljummen.
Blanda ner lök, kryddor samt apelsinsaft och skal i lagen. Låt den kallna helt.
Enligt boken: Lägg sillfiléerna i lagen och låt stå i 3-4 dygn. Ta upp sillfiléerna och skär dem tvärs över i bitar.
Enligt mig: Skär sillfiléerna i bitar och varva sill och lag i en hög burk. Låt stå i 3-4 dygn.
Millans kommentar: Ännu en god sill där vi sparar undan receptet. Apelsinsmaken är fräsch och tydlig och som den sillälskare jag är gillar jag de olika smakerna som kommer fram i denna. Chrisses mormor utnämnde denna till årets bästa sill på julbordet.
Reklam:
Lämna en kommentar