Annikas saftiga saffranskaka
Under en slösurfning hamnade jag på Annikas sida där hon berättar om den perfekta Saffranskakan. Hon skriver att en vanlig sockerkaka där man bara tillsätter saffran inte är något för henne. Och jag håller med. En torr sockerkaka blir inte en julkaka bara för att man häller i saffran. Men Annika hade lösningen och gjorde om ett av sina gamla beprövade recept.
2 ägg
3 dl råsocker
2 kuvert saffran + en nypa socker (det får räcka med en påse)
200 g smör
3 dl gammaldags mjölk
480 g vetemjöl (ca 8 dl)
4 tsk bakpulver
1 msk råsocker (lite extra skadar inte tänkte jag och dubblade det)
1 dl skållade mandlar, grovt hackade (detta skippade vi)
Vispa ägg och socker pösigt.
Stöt saffran i en mortel med en gnutta socker.
Rör ned det stötta saffranet i äggvispet. Rör sedan ned smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl och bakpulver, och sikta ned i smeten. Vänd försiktigt ned blandningen i smeten.
Smöra och mjöla (eller bröa) din största springform (minst 25 cm i diameter). Häll smeten i formen, strö en matsked råsocker över ytan och sprid därefter ut de grovt hackade, skållade mandlarna på toppen.
Grädda på 175 grader, längst ned i ugnen i 60 minuter.
Och? Bastant och stor kaka! Den blev inte en av våra favoritkakor. Men den är god och lätt att göra.
Kommentarer
tina skrev 2008-12-09 klockan 17:45
Den som ändå hade en sån fin maskin att baka med! (Hej tomten! Läser du här?)
Millan skrev 2008-12-09 klockan 22:56
Tina: Jag tror att tomten finns, för den är vår julklapp som landade hos oss lite innan jul (för att vi skulle hinna testa den ordentligt).
Berith skrev 2008-12-10 klockan 02:37
Kakan blev matig och god men ingen favorit.
Den var inte nybakad när jag åt så den var lite torr som den blir av saffran.
Måste bli alldeles för dyr med två påsar saffran.
(Tror säkert att några av tomtens medarbetare läser detta)
Reklam:
Lämna en kommentar