Allt i ett – kassler och potatisgratäng

Ibland behöver en en sån där allt-i-ett-rätt och det var så denna kombinerade kassler och potatisgratäng kom till.

ca 6 portioner

Ingredienser:
1 kg potatis
1 purjolök
1-2 gula lökar
1-3 klyftor vitlök
5 dl matlagningsgrädde
2,5-5 dl mjölk
200 gr riven ost
200-400 gr kassler (välj den mindre mängden om du inte vill ha så mycket kött i gratängen)
salt, peppar

Gör så här:

1. Skala potatisen och skiva den tunt (helst i matberedare).
2. Skiva löken och purjolöken samt vitlöken.
3. Stek löksorterna mjuka i lite smör utan att de tar färg.
4. Häll i grädden samt halva mängden mjölk tillsammans med löksorterna och låt alltsammans koka upp. Salta och peppra (obs, tänkt på att kasslerna är salt i sig så översalta inte!)
5. Ha i den skivade potatisen och vänd runt så att potatis och löksorterna blandas. Låt alltsammans koka upp. Se upp så det inte kokar över eller att potatisen bränns fast!.
6. Strimla kasslern i lagom stora bitar.
7. När potatis och gräddblandingen har kokat upp och det börjar tjockna så drar du av pannan från plattan.
8. Lägg ett lager potatisgratäng i botten på en ungsfast form (ca 25 x 40 cm).

9. Lägg den strimlade kasslern ovan på potatisgratängslagret.
10. Lägg över resterande potatis över kasslern och avsluta med den rivna osten.
11. Gratineras i 225 gr varm ugn i ca 30-40 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg och är potatisen är mjuk när du sticker i den med en provsticka.
12. Serveras med en stor sallad.

Smaklig måltid!

Marias kommentar: Tänk verkligen på att inte översalta potatisgratängen i och med att kasslern även den är salt i sig. Jag gjorde misstaget att salta potatisgratängsbasen som vanligt och hela gratängen blev ett snäpp för salt helt enkelt. Tyvärr fungerar inte denna rätt så bra att frysa så det gäller att äta upp den inom några dagar. Den fungerar dock utmärkt att värma i micron dagen efter.

Kommentarer

Sara skrev 2008-08-25 klockan 19:57

Allt-i-ett rätter är verkligen behändiga och man slipper slita sej sönder och samman i köket en vanlig vardagskväll! :)

Lina van der Putten skrev 2008-08-25 klockan 21:08

Såna rätter är perfekta på vardagar eller när man bor själv också :)

Anna skrev 2010-02-23 klockan 12:12

Sådärja, nu står gratängen i ugnen. Det doftade så gott när jag kokade upp lök och potatisröran så förväntningarna är stora... =)

Maria skrev 2010-02-24 klockan 09:13

Hoppas det smakade gott och att doften inte var missvisande!

Linda Cupcakesfluffan skrev 2013-03-13 klockan 12:20

Testade det här igår, himla gott :-)

Maria skrev 2013-03-14 klockan 07:10

Linda: Vad roligt att du gillade det!

Lämna en kommentar




*