Vitlöksbröd med extra aioli dipp
6-8 personer
Ingredienser:
4 bake-off baguetter (ca 30 cm långa)
150 gr smör
4 vitlöksklyftor
knappt 1 tsk salt
en rejäl näve färsk basilika
knappt 2 msk finhackad persilja (jag använde fryst och det fungerade finfint)
Aioli
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1,5 msk pressad citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
knappt 2 dl rapsolja
lite salt
Gör så här:
1. Börja med aiolin då den behöver stå och mogna, helst över natten i kylen.
2. Pressa alt. finhacka vitlöken och blanda med äggula, citronsaft, vitvinsvinäger och salt.
3. Vispa sedan i oljan teskedsvis för att sedan öka till en fin stråle. Vispa hela tiden! Detta kan ta en stund, men du bör får en krämig och tjock aioli. Själv använder jag min stavmixer och det fungerar utmärkt. Elvisp är ett alternativ och handvisp om du är rejält stark! ;-)
Ställ aiolin åt sidan och låt smakerna mogna.
4. Blanda vitlökssmöret genom att pressa alt. finhacka vitlöksklyftorna och blanda dem med rumsvarmt smör.
5. Finhacka basilikan och vänd ner den tillsammans med finhackad persilja.
6. Smaka av med lite salt (om du kör på osaltat smör).
7. Skär upp baguetterna i skivor, men skär inte ända ner så att baguetten fortfarande sitter ihop.
8. Bred på vitlökssmöret mellan skivorna och lägg sedan baguetterna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda på 200 grader i 8-10 minuter. Passa så att baguetterna inte bränns. Täck över med folie i så fall.
10. Låt baguetterna svalna något och servera sedan med extra aioli vid sidan om.
Marias kommentar: Underbart goda vitlöksbaguetter med MYCKET vitlökssmak från såväl baguetterna men även den extra dippen. Onödigt mycket kalorier kanske, men ack så gott till grillat!
Aiolin får jag inte riktigt kläm på. Den blir god, men inte perfekt! Får inte till den smakmässigt helt enkelt. Tips?
Dippen kommer jag nästa gång att göra på aioli, creme fraiche, lite finhackade örter (basilika, gräslök t.ex.). Tror det blir en mildare och behagligare konsistens på dippen till brödet.
Kommentarer
Ellinor skrev 2010-07-16 klockan 17:18
Jag brukar ha i lite dijonsenap eller fransk senap i aiolin, ungefär 1 tsk (eller lite mindre) och ingen citron.
Emmy skrev 2010-07-17 klockan 20:34
Håller med Ellinor, jag brukar också ha fransk senap i. Mitt recept ser ut så här:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger (alt. hälften citronjuice)
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja
salt & vitpeppar.
Är så ruggigt gott med aioli och vitlöksbröd.
Reklam:
Lämna en kommentar