Lunchlådan
Finns det något tråkigare än att dag ut och dag in behöva planera den där lådan man ska ha med sig? Trots att jag är väldigt intresserad av matlagning måste jag säga att lunchen är nog den tråkigaste måltiden på hela dagen. Jag jobbar på ett ställe där det enda alternativet till att ta med mat är falafel, hamburgare och kebab. Så jag måste ha mat med mig.
Det bästa är givetvis att laga extra mycket middag så att det blir över, men ibland blir det inte så. Här tänkte jag tipsa om några lättlagade luncher.
Pasta
Pasta är min stora favorit i lunchlådan. Det går snabbt att fixa ihop något som är gott dagen efter.
Några snabba pastarecept
Snabbfixad pulverpastasås
till 2 lunchlådor
250 g fullkornspasta
1 påse knorr pulver (+mjölk och/eller vatten)
1 näve djupfrysta sockerärtor eller några andra djupfrysa grönsaker
Koka pastan enligt anvisningar på paketen. Dela upp i två lådor.
Blanda pulvret med mjölk och/eller vatten (se anvisningar på paketen). Låt koka upp. Tillsätt lite djupfrysa sockerärtor och dra av från värmen. Rör om tills såsen svalnat och fördela över pastan.
De färdiga pastasåserna är oftast ganska tråkiga, men det är lätt att blanda ut dem med grönsaker. Testa att blanda i en paket med färdigstrimlat kött och lite broccoli.
Tomatsås
Om man gillar tomat så kan jag tipsa om en billig tomatsås som går snabbt att göra mycket av.
4 stora morötter (ska vara lite mer än ½ liter rivna morötter)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 burkar krossade tomater
1 msk soya
salt och peppar
Grovriv morötterna. Hacka löken. Häll olivolja i en panna och pressa ner vitlök. Njut av doften! Häll ner löken och morötterna och låt fräsa med en kort stund. Häll på de krossade tomaterna och låt det hela koka ihop på svag värme i 15-20 minuter. Smaka av med soya, salt och peppar.
För enkelhetens skull köp färdiga köttbullar och lägg ner i lunchlådorna.
Risotto
En av mina lunchfavoriter när jag inte orkar laga någonting nytt och det inte har blivit några rester är risotto.
Jag brukar göra en jätteomgång (blir ca 10 luncher), och frysa in i påsar. Väldigt enkelt att bara ta fram ur frysen och slänga in i micron.
500-600 g köttfärs
ris (3 dl ris + 5 dl vatten)
2 burkar skivade champinjoner
1 gul lök
½ liter ärtor
½ liter majskorn
Stek & grill-krydda
Koka riset enligt anvisningar på paketen. Stek köttfärsen och krydda. Hacka löken fint och fräs med svampen. Krydda med salt och peppar. Koka ärtor och majs (enligt anvisningar på paketerna). Blanda och frys in. För min del brukar det bli lagom med 300-350g i påsarna.
Pajer
Eller vad sägs om att göra någon paj och frysa in lagom bitar?
Kan speciellt tipsa om “Kerstins currydoftande köttfärspaj” som finns bland recepten (eller sök efter “paj”). När det är dags att äta, se till att du har en bit gurka, någon tomat eller andra grönsaker.
Om du har lite mer tid så kanske det kan löna sig att göra en jätteomgång med crepes och frysa in styckvis. Även här gäller det att ha lite extra grönsaker med sig när det är dags att äta.
Och nu över till dig, vad brukar du ha i lunchlådan? Dela gärna med dig av dina tips!
Kommentarer
Christina W skrev 2007-08-27 klockan 07:22
Grytor är ju bra. Oftast godast dagen efter. Och med ris till. Bara att göra en större portion.
Pajer med dinkel i degen blir också mycket godare att värma än andra pajer.
Pasta och pastasåser funkar alltid.
Chris skrev 2007-08-27 klockan 09:03
Lunchlådor är jag tidvis bra på att fixa, men just nu fungerar det inte alls. Här är några tips från mig:
Jag gör ibland en stor form ugnsrostade rotsaker som jag fryser portionsvis i påsar och har till stekt kycklingfilé eller laxfilé ugnsbakad i folie.
Jag gör alltid för många enchiladas som sen lätt blir en lunch tillsammans med en sallad.
Caroline skrev 2007-08-29 klockan 23:04
Åh alla dina alternativ såg jättegoda ut. Ville bara hoppa in i datorn och käka upp dom =)
Jag brukar ha dagens middag med mig som lunch. Vad som helst funkar egentligen! Och så sallad förståss!!
Reklam:
Lämna en kommentar