Ginflamberad oxfilé med flädersås
Nu finns det gott om kantareller både i skogen och grönsaksdisken i mataffären. Själv har jag tyvärr ingen koll på var i skogen jag ska leta, så jag köper mina.
Igår fick vi kycklinggryta med kantareller hos svärfar (supergott) och idag hade vi själv kantareller till ginflamberad oxfilé med flädersås. De andra tillbehören är röd vinbärsgele och ugnsbakade rotsaker. En något höstig måltid, men vädret passade perfekt till det idag och det var verkligen fantastiskt gott!
Om nån undrar så kan jag avslöja att det är vår första semesterdag idag, så normalt brukar vi inte laga till oxfilé på måndagar.
Ginflamberad oxfilé med flädersås
4 portioner
4 tjocka skivor mittbit av älg eller oxfilé à 175 g
Ca 1 tsk salt
1,5 tsk grovkrossad vitpeppar
14 hackade enbär
2 msk smör till stekning
5-6 cl gin till flambering
2-3 msk outspädd flädersaft
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl creme fraiche
1. Putsa filén fri från fett och hinnor, platta till varje skiva lätt med
handen.
2. Tag fram alla ingredienser till såsen och flamberingen. Samla allt vid spisen och se till att tändstickor finns framme.
3. Hetta upp en stekpanna. Krydda köttet på båda sidor med de krossade enbären, peppar och salt. Låt smöret bli nötbrunt i pannan och lägg i köttet.
4. Stek filébitarna på ganska stark värme 1 1/2 – 3 minuter på varje sida. OBS! Stäng av köksfläkten och drag pannan från spisen. Slå spriten över köttet och tänd på omedelbart.
Låt lågorna brinna ut varefter köttet lyfts upp på en varm tallrik och täcks med folie.
5. Smula ner buljongtärningen i pannan och tillsätt flädersaften. Tillsätt creme fraiche under uppkok och vispning och låt såsen koka 2-3 minuter.
Smaka av såsen med salt om det behövs. Tillsätt även ev saft från köttet i såsen. Servera omgående.
Kommentarer
Millan skrev 2007-07-30 klockan 21:15
Grattis till semestern :) Ser ut som en bra början med maten iaf!
Chris skrev 2007-07-30 klockan 22:04
Tack så mycket båda två! Och visst hade jag gärna mailat lite middag om det fungerat (absolut en fråga forskarna borde ta tag i).
Maria skrev 2007-07-30 klockan 21:23
Jisses så gott det låter! Du kan inte skicka upp lite via mailen eller något? ;-)
Ha en bra semester! :o)
Anna-Maria skrev 2007-08-06 klockan 16:14
Chris
Det där såg ju något så vansinnigt gott ut! recept tack!!! :D
Chris skrev 2007-08-15 klockan 15:03
Anna-Maria: Det är ett ganska långt recept, så vi får se om jag skriver ner det nån gång och lägger in det. Annars finns det i Fredagsgourmet tillsammans med massor av andra goda recept. Kolla det här inlägget: https://saltpeppar.se/blog/?p=196
Gerd skrev 2021-03-30 klockan 17:25
Har gjort detta några gånger, Såå fantastiskt gott
Millan skrev 2021-04-06 klockan 10:11
Hej Gerd! Vad kul att du uppskattar receptet! Tack för att du berättar!
Reklam:
Lämna en kommentar