Köttfärssås för småbarn och även lite större barn
Ca 10 portion
Ingredienser:
1 liten finhackad gul lök
1 mellanstor finriven morot
2 msk flytande margarin/smör
1 paket finkrossade tomater med vitlök alt. krossade tomater + 1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
200 gr nötfärs
1 msk örtkryddor
svartpeppar efter tycke och smak
ev. 0,5 köttbuljongtärning alt. 2 tsk fond
Gör så här:
1. Finhacka löken mycket fint och riv moroten.
2. Smält margarin/smör i en kastrull/stekpanna och stek löken och moroten mjuk på låg värme utan att de tar färg.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, köttfärsen och ev. buljongtärning/fond.
4. Rör om ordentligt så att färsen fördelar sig i tomatsåsen. Låt sedan alltsammans småputtra på svag värme i 10-15 minuter.
5. Smaka av med nymalen svartpeppar och 1 msk söndersmulade örtkryddor, t.ex oregano eller någon örtblandning typ pizzakrydda samt den pressade vitlöken om du körde med de naturella tomaterna ovan.
Koka sedan lämplig mängd pasta och mixa med köttfärssåsen om ditt barn ännu inte äter större bitar. En stavmixer är himla fiffigt att ha till hands i så fall. Om du tycker att det är lite för tjockt, så späd med lite av kokvattnet från spagettin.
Marias kommentar:
Detta recept skiljer sig mestadels åt på kryddningen och själva stekningen av färsen från mitt vanliga köttfärssåsrecept. Har inte tidigare tänkt på att man faktiskt kan hoppa över att bryna färsen och därmed spar man in lite extra tid om man har bråttom, (vilket man allt som oftast har när middagen ska fram på bordet och man är vrålhungrig).
Du som vuxen tycker nog att det behövs lite mera kryddor, lite ketchup/chilisås kanske? Men det är ju lätt fixat på den egen tallrik och vips så kan hela familjen äta samma rätt och du slipper stå och laga flera olika sorter.
Jag orkade inte göra barnmat av hela omgången köttfärssås så jag frös in den separat för att vid serveringen sen komplettera med pasta eller mosad potatis.
Vid själva serveringen denna gång så gjorde jag så här:
3 portioner á ca 140 gr (vilket brukar vara en lagom portionsstorlek för min tjej som nu är 6,5 månader)
Ingredienser:
50 gr okokt pasta eller 125 gr kokt
250 gr köttfärssås enligt receptet ovan
0,5-1 dl kokvatten från pastakoket
Gör så här:
1. Koka pastan i osaltat vatten med lite olja. Ingen al dente kokning här inte, utan hellre lite överkokt.
2. Häll av pastavattnet men spara 1 dl av kokvattnet.
3. Mixa pasta, köttfärsås och späd med kokvattnet till lagom konsistens. Själv använde jag en stavmixer för att få det riktigt slät.
4. Servera en portion och frys in de övriga två portioner eller spara till kommande dagar i kylskåpet.
Hur det smakade? Riktigt gott om du frågar mig! Betydligt mer smak på denna variant än de färdiga barnmatsburkarna som finns i affären.
Dottern åt upp i stort sett hela portionen, men var lite skeptisk då denna variant är lite grövre och inte fullt lika slät som den köpta varianten. Men för att vara dels ny konsistens och sen massa nya smaker så må jag säga att detta var en lyckad måltid.
Reklam:
Lämna en kommentar