Lasagnette
Egentligen tänkte jag göra vanlig köttfärssås, men ångrade mig halvvägs in och tänkte lasagne. Men jag hade inga lasagneplattor hemma, utan kom att tänka på Lasagnette som vi åt mycket av under min uppväxt. Men denna här är inte i närheten av den varianten kan jag lova! Den här varianten är superkrämig och väldigt god! Den tar lite tid att göra, men det blir massor av mat. Har inte testat att frysa än, men misstänker att det blir några matlådor till mig senare :)
Lasagnette
till en väldigt stor form, uppskattningsvis 8 portioner
2 stora gula lökar och/eller schalottenlök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
olja
500 g nötfärs
2 dl rött vin (Det är inte så himla noga, jag tömde resterna av nyårsvinet i grytan. Har du inget vin kan du hoppa över detta och ta lite extra balsamvinäger på slutet.)
1 zucchini
1 tsk paprikapulver
1,5 msk fransk salladskrydda
3 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 burkar krossade tomater
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
3 dl vatten
salt och peppar
500 g farfalle
2 mozzarellakulor
Tips: Har du en bortglömd palsternacka, rödbeta eller annat rotfrukt så bara hacka ner det också!
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna, skär i små tärningar. Skölj zucchini, skär i små tärningar.
Fräs lök och vitlök rejält i lite olja.
Tillsätt morötterna. Fräs lite till. Tillsätt nötfärsen och fräs tills färsen nästan är genomstekt.
Häll i en skvätt vin. Tillsätt zucchinin, paprikapulver, fransk salladskrydda, tomatpuré, köttbuljong, krossade tomater, socker och balsamvinäger. Låt puttra ca 15 minuter, gärna längre om du har tid.
Tillsätt sist grädden och låt koka upp. Det ska vara en rejält blöt köttfärssås. Du kan eventuellt behöva spä med några deciliter vatten också. Eftersom pastsan läggs okokt i formen måste såsen vara rejält kladdig, annars blir det bara torrt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg pastan (okokt) i en ugnssäker form. Rör ner köttfärssåsen och fördela i formen.
In i ugnen totalt 40 minuter. Efter halva tiden rör du runt i formen. När det är återstår 10 minuter fördelar du bitar av mozzarellan på toppen.
Har du tid, låt gratängen stå 15 minuter efter du plockat ut den från ugnen, så att den hinner sätta sig lite.
Reklam:
Lämna en kommentar