Nattjästa fröfrallor med riven morot
Det mest gillade inlägget hos @arladk på Instagram under 2022 var det här receptet på “Nemme kernestykker”. Och det inte svårt att förstå varför det blivit så poppis, för det är enkelt att göra och lätt att variera. Byt ut morötterna mot riven squash eller rödbetor. Variera med olika frön och smaksätt med olika kryddor. Ett alldeles för bra recept för att bara finns på danska. Så därför har jag här översatt till svenska; Nattjästa fröfrallor med riven morot.
Tips: Det går utmärkt att byta ut den färska jästen mot en påse torkad (14 g). Blanda ut torrjästen med fullkornsmjölet först så väcker du jästen snällt.
Nattjästa fröfrallor med riven morot
till 12-16 frallor
3 dl naturell yoghurt
5 dl kallt vatten
10 g färsk jäst
100 g rivna morötter
4 dl havregryn (ca 125 g)
2 dl fullkornsmjöl (ca 100 g)
1,5 tsk flingsalt
500 g vetemjöl
2 dl blandade kärnor och frön, t ex pumpafrön, sesamfrön, linfrön eller liknande
Rör ut den färska jästen i vatten. Blanda ner yoghurt, rivna morötter, havregryn, fullkornsmjöl och salt i en skål och rör om väl.
Tillsätt vetemjöl och bearbeta degen. Den kommer bli kladdig. Strö kärnorna ovanpå degen. Täck skålen med till exempel ett lock eller en påse och ställ degen i kylen över natten eller minst 8 timmar.
Starta ugnen och ställ en långpanna för uppvärmning i ugnen på nedersta gallret.
När ugnen är varm: Doppa en matsked i vatten och forma det antal bullar du behöver genom att lägga klumpar av den mjuka degen på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in bullarna i ugnen direkt (annars sjunker de ihop) och häll ca. 1 dl vatten i den heta långpannan längst ner i ugnen. Stäng ugnsluckan så att ångan stannar kvar i ugnen.
Grädda bullarna, 250 grader varmluft 15-20 minuter.
De blir extra krispiga av ångan, så se till att hålla ugnsluckan stängd under hela gräddningen. Lägg över de varma bullarna på ett galler och låt dem svalna.
Sen är det bara att njuta! Supergoda frallor!
Frukosten är serverad!
Reklam:
Lämna en kommentar