Perfekt sous vide julskinka
Julen är över, men jag insåg att jag inte skrivit ett ord om perfekt sous vide julskinka. Men här kommer allt ni behöver veta om julskinkan inför kommande jular!
Julskinkan är superviktig för många på julbordet. Men en överkokt och torr julskinka gör ingen glad. Men nu ska ni få veta hur man lyckas med den perfekta saftiga julskinkan som dessutom blir mör. Genom att använda sous vide behåller du alla goda smaker i skinkan.
Perfekt sous vide julskinka
67 – 71 grader
12 timmar (ca 4 timmar/kg)
Frågor och svar om julskinka i sous vide
Fråga: Jag förstår fortfarande inte. Vilken skinka ska jag köpa egentligen?
Den som du bör använda till detta är rimmad okokt skinka.
Fråga: Hur många grader är perfekt?
Mannerström förespråkar 67-68 grader. Vill du få den klassiska julskinke-smaken bör du upp i 70-71 grader. Många förespråkar lägre än 67 grader, men det har jag själv inte testat och vill därför inte uttala mig om heller.
Fråga: Hur länge ska den vara igång?
Räkna ca 4 timmar/kg
Fråga: Ska nätet sitta kvar på skinkan?
Nätet håller för att sous videas och för att vara på säkra sidan att den håller samman tycker jag att du ska låta nätet sitta kvar.
Fråga: Hur får jag den typiska julsmaken på skinkan?
Lägg kryddor i påsen under sous vide-tiden. Typiska julkryddor är lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, morot och lök.
Fråga: Kan jag sous videa direkt i påsen jag köpte skinkan i?
Johan Hedberg på Matgeek på har julen 2021 varit i kontakt med Scan som hälsar att man kan köra deras påsar direkt i sous viden.
Vi köper ofta på oss skinkorna när de säljer ut efter jul. En skinkmacka smakar nämligen lika gott både innan som efter jul ;) Dessutom skär vi ner i bitar som vi sen använder till såväl pizza som pajer och gratänger.
Såhär mycket el drar sous vide
Jag har fått många frågor kring hur mycket el olika hushållsapparater drar, speciellt sous videan när den står igång hela natten.
Det gick åt 2 kWh för att ha den igång i 12,5 timmar. Jag startade från iskallt vatten direkt från kranen. Om elen kostar i snitt 5 kr / kWh så kostade det alltså 2,0 * 5 = 10 kr.
Du kan läsa mer om elåtgång i en slowcooker / crockpot / brödrost här >>
Reklam:
Lämna en kommentar