Chocolate chip cookies med surdeg och brynt smör
Instagram kan vara en riktig guldgruva när det gäller att hitta bra inspiration och recept, men samtidigt så finns det så enormt mycket dåligt också, så svårt att hitta guldkornen. Men oroa er inte, nu har jag gjort jobbet åt er och hittat ett riktigt guldkorn. Egentligen är det ett recept från @theboywhobakes som Sara Rynningsjö översatt. Men sen har hon dessutom gjort några ändringar som föll helt i min smak. Typiskt nog hade jag inte farinsocker hemma vid andra baket utan använde mörkt muscovadorörsocker och alltså.. Sega i mitten och krispiga kanter. Jag tror faktiskt inte att de kan bli bättre än såhär. Så här kommer min tolkning av receptet.
Chocolate chip cookies med surdeg och brynt smör
13 stycken stora cookies eller flera lite mindre
110 g smör
110 g strösocker
110 g farinsocker / mörkt muscovadorörsocker / ljust muscovadorörsocker
2 medelstora äggulor
120 g surdeg
0,5 tsk vaniljsocker
190 g vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
en nypa flingsalt i smeten + lite på varje kaka på slutet
210 gram hackad mörk eller vit choklad/chokladknappar/dumle kolor/jordnötter
Börja med att bryna smöret. Kom ihåg att röra noggrant så det inte bränns. Smöret ska få en mörk kolaaktig färg. Låt svalna.
Vispa ihop strösocker, farinsocker och det brynta smöret.
Tillsätt äggulorna och vispa någon minut till.
Tillsätt surdegen och vaniljsocker och vispa till en krämig kaksmetskonsistens.
Tillsätt vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och flingsalt och vispa så det blir en smet.
Rör till sist ner chokladen/nötterna tills de är väl fördelad i degen.
Låt degen vila i kylskåp.
Vill du kan du baka ut den direkt. Vissa påstår att kakorna blir surare (av surdegen) ju längre de ligger. Men ska jag vara helt ärligt märker jag inte det, för allt socker och choklad tar över. Så jag har haft dem upp till 18 timmar utan att märka av det. MEN jag bakar på bubblig surdeg som inte är jättesur.
Sätt ugnen på 180 grader (eller 160 varmluft).
Rulla degen till bollar:
13 stycken bollar á 65 gram = kakor med diameter på 10-11 cm.
Bollar á 50 g = kakor med diameter 9 cm.
Lägg på bakplåtspapper och toppa med flingsalt. Tänk på att de flyter ut ordentligt så max 6-7 stycken på en plåt.
Grädda mitt i ugnen 14-18 min, tills de börjar bli gyllene i kanterna. När du tar ut plåten ska kakorna vara så mjuka att du inte kan ta upp dem. Låt dem bara ligga. Efter en stund stelnar de och då kan du lägga dem på galler.
Originalreceptet: https://www.theboywhobakes.co.uk/recipes/2020/11/20/salted-peanut-caramel-chocolate-chip-cookies
Perfekta kakor att ta med på utflykten, eller bara äta upp på studs när de fortfarande är lite varma. ;)
Chocolate chip cookies med rabarber och vit choklad
Pst! Se det här som ett grundrecept och testa att byta ut godsakerna. Här har jag använt ljust muscovadorörsocker, rabarber som jag rullat i potatismjöl och vit choklad. Så läckra och goda!
Reklam:
Lämna en kommentar