Långpannekakor
För ett tag sedan efterlyste jag recept på långpannekakor. Fick en del bra tips, särskilt Karins Brownies står högt upp på listan över vad som ska provbakas framöver. Jag hann dock aldrig ner till Browniesarna denna gång.
I stället blev det Mjuksega hallonrutor, Pitekaka och Lyx-kladdkaka.
Mjuksega hallonrutor
Ingredienser:
5 ägg
5 dl socker
5 dl vetemjöl
margarin
bär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker till det blir vitt och pösigt. Vänd ner vetemjölet. Bred ut smeten i en långpanna som du lagt i bakplåtspapper. Lägg två bakplåtspapper om lott om inte ett papper räcker till.
3. Strö över bär. Det är okej om de fortfarande är lite halfrusna.
4. Hyvla margarin och lägg ut över hela kakan. Ett tips är att lägga margarinet lite i frysen och även osthyveln. Det blir ganska kladdigt, men byt bara osthyvel när det börjar bli för kladdigt.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Pitekaka
Smet
2 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
100 g smält margarin
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda i smält margarin och mjölk (jag brukar blanda dessa innan för att marg. inte ska vara så hett).
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
4. Häll i bakpappersklädd långpanna.
Glasyr
200 g smält margarin
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 tsk kanel
Gör så här:
1. Blanda detta och fördela ut över kakan.
2. Grädda i 225 grader mitt i ugnen 10-15 min. Låt kakan kallna och skär i rutor.
Lyx-kladdkaka Ca 50 st
Ingredienser:
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
175 g smält smör
Glasyr:
75 g smält smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl ljus sirap
1 påse kokos (200g)
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner.
3. Rör ner det smälta margarinet.
4. Häll smeten i en pappersklädd långpanna (ca 30x45cm).
5. Grädda kakan 10-12 minuter i 225 graders ugnsvärme.
Under tiden kokar man glasyren:
1. Blanda smält smör, socker, grädde och sirap.
2. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under ständig omrörning så att smeten inte bränner vid.
3. Tillsätt kokos och koka ytterligare någon minut.
4. Bred försiktigt glasyren över kakan och grädda ytterligare cirka 10 minuter, eller tills kokostäcket fått vacker färg!
Marias kommentar:
Mjuksega hallonrutor är verkligen supergoda, men ack så feta. Jag skulle gissa på att det gör att göra dem inte fullt så feta genom att inte täcka precis varenda liten kvadratcentimeter av långpannan med hyvlat margarin. Testade att Köra på 6-6-6 dl samt 200 gr smält margarin och annars gjorde jag som ovan. Det blev inte alls en mjukseg kaka, det blev en sockerkaksliknande kaka i stället. Vad som gick galet vet jag inte men det blev inte vad jag hade förväntat mig.
Pitekakan är inget recept som jag kommer spara i recepsamlingen. En kaka som inte gav mig allt för mycket. Saknade lite äppelbitar eller liknande i kakan.
Lyx-kladdkakan var enormt god, men mäktig. Jag har en något större långpanna så jag gjorde 1,5 sats av chokladsmeten men behöll glasyren som den var. Lite för söt nästan för mig men smaskig!
Kommentarer
Kaleen skrev 2007-07-05 klockan 14:16
Dom där hallonkakorna, är helt otroligt goda. Bra alternativ till kladdkaka - t.ex.
Caroline skrev 2007-07-13 klockan 14:49
Hmm Pitekakan lät inte så värst smaskig i beskrivningen men om man kanske häller i lite mer vaniljsocker då?? Jag tror jag ska prova den och hälla i lite annat smått och gott och se om man kan göra nåt av det =)
Maria skrev 2007-07-13 klockan 14:58
Caroline: du får återkomma med en rapport om hur din version av Pitekakan blev! Jag tror starkt på äppelbitar och kanel! Och mer vaniljsocker skadar väl aldrig? Det är ju gott! :o)
marie skrev 2007-08-15 klockan 21:46
Pitekakan kan man göra 1 1/2 eller 2 sats med fyllning, dn blir godare då.
andrea skrev 2008-10-24 klockan 01:00
Jag sag pitekakan pa en annan sida, dar var kommentarerna absolut positiva!! Men kanske kan man dela en ruta o lagga appelkompott eller kanske 'ppelmos..... Ska prova.Om jag kommer ihag det meddelar jag resultatet!
andrea skrev 2008-10-24 klockan 01:02
....lagga appelmos emellan o trycka ihop dem igen...som en typ bakelse vill man lyxa kanske vanilvisp...eller drnka bottendelen i kolasas...eller applen smaksatta med kolasas...har jag uppfunnit nagot nytt ...ska prova har hemgjord sadan i kylskapet...
Reklam:
Lämna en kommentar