Morotssoppa med karamelliserad lök som grund
Den här Morotssoppa med karamelliserad lök som grund ser kanske inte mycket ut för världen. Gjorde storkok av den en helg och sparade för att äta senare i veckan. Tog först inte ens foton när jag la upp maten, för jag tänkte att det här blir som vanliga morotssoppor och inget jag ska blogga om. Men oj så fel jag hade. Den här karamelliserade löken som grund satte en helt annan sötma till soppan än jag trott. Bästa morotssoppan någonsin! Söt och len i smaken! Såväl 1-åringen som övriga familjen åt glatt av denna.
Morotssoppa med karamelliserad lök som grund
2 stora gula lökar
3 msk olja
500 g morötter
25 g potatis
1 dl selleristjälkar (ca 1 stjälk)
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar
innan servering:
spä soppan med mer vatten/mjölk/grädde/creme fraiche, beroende på hur du bäst tycker om din soppa.
till servering:
bröd
Skala löken och skiva tunt. Fräs upp i olja och sänk sedan värmen och låt fräsa i nästan en timme, under omrörning. Det kommer knappt bli något kvar av löken, mer än gyllene söta småbitar.
Skala morötterna och skär i slantar. Skala potatisen och tärna. Skiva selleristjälkarna. Lägg ner i grytan och låt fräsa med i några minuter. Blanda väl med löken.
Häll på vatten och buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca 20 minuter.
Kör med stavmixer tills det blir slätt.
Sen är det upp till dig, du kan spä med mer vatten, mjölk eller grädde. Allt beroende på hur krämigt du gillar din soppa.
Reklam:
Lämna en kommentar