Godaste rabarberpajen
Ingredienser:
DEG:
150 g smör
3 ½ dl vetemjöl
1/4 dl vatten
FYLLNING:
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
100 g mandelmassa
rivet skal av ½ citron
300-400 g späd rabarber
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200–225°C.
2. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Jag föredrar att använda matberedaren.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse. Låt degen vila i kylen i ca 1 timme.
3. Smält smöret till fyllningen och rör ner sockret. Dra av kastrullen från plattan. Vispa ihop äggen lätt och rör ner även dem.
OBS! Se upp så att det inte blir “omelett” av alltsammans. Rör som tusan när du har i äggen och sätt tillbaka kastrullen på plattan när du rört ihop alltsammans först.
Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar, vilket kan ta en stund. OBS, får ej koka.
4. Ta äggkrämen av värmen. Grovriv mandelmassan och rör ner den och citronskalet. Låt krämen svalna något.
5. Skiva rabarbern fint och vänd ner den.
6. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och slå i krämen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 minuter, eller tills den har fin färg.
7. Serveras med fördel med en klick vaniljvisp, eller lite vaniljsås eller glass. Lättvispad grädde går nog också.
Marias kommentar: Det svåraste momentet är äggkrämen. Så se upp när du har i äggen! I min ugn är det 200°C som gäller, annars blir pajen bränd. Passa pajen med andra ord.
Källa: ICA Buffé
Reklam:
Lämna en kommentar