Apelsindoftande brysselkålssallad
Jag är väldigt förtjust i olika sallader på julbordet, just för att maten har en tendens att bli så tung. Inspirationen och i ärlighetens namn det mesta i det här receptet är hämtat från tidningen Allt om Mat julspecial 2017. Brysselkålen blir verkligen god när man ugnsbakar den med apelsinzesten. Doftar gott gör det också!
Apelsindoftande brysselkålssallad
1/2 dl okokta belugalinser
500 g brysselkål
0,5 apelsin (zest)
2 msk olivolja
salt & peppar
1 dl hasselnötter eller andra nötter (på fotot är det rostade pumpakärnor)
10 torkade aprikoser
Dressing:
0,5 apelsin (zest + saft)
0,5 dl olivolja
1 tsk honung
salt & peppar
Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen och skär i halvor eller fjärdedelar, beroende på hur stora de är. Lägg i en ugnssäker form och blanda med zesten från 1/2 apelsin, olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 20 minuter så att kålen blir mjuk, men fortfarande har tuggmotstånd kvar.
Lägg upp linser och kål på ett fat och blanda med nötter och aprikoser i bitar.
Blanda dressingen och häll ungefär hälften över. Spara resten och sätt fram så att man kan ta mer om så önskas.
Reklam:
Lämna en kommentar