Vit chokladcheesecake med rabarber och lime
Rabarberna kom till slut äntligen upp ur jorden och mitt enda krav på födelsedagstårtan i maj var just att jag vill använda rabarberna. I den Danska tidningen Politiken hittade jag det här receptet. Det blev en riktig vuxenkaka. 2-åringen sa bläää och de vuxna ville ha en bit till. Limefrukten i ger en riktigt syrlig smak som fungerar perfekt i ihop med den vita chokladen och rabarbern på toppen.
Vit chokladcheesecake med rabarber och lime
Kexbotten:
120 g digestivekek-typ
60 g smör
Ostfyllning:
3 gelantinblad
saft från 3 ekologiska limefrukter (om de är stora så snåla lite)
150 g vit choklad
150 g creame cheese
100 g socker
150 ml vispgrädde
Rabarbergelé:
1 gelantinblad
100 g rabarbersaft (den ska vara ganska stark)
Kexbotten: Krossa kexen, antingen i matberedare eller med händerna. Blanda smulorna med smält smör. Tryck ut blandningen i botten på en rund bakform, gärna klädd med bakplåtspapper i botten, ca 16 cm i diameter. Ställ den kallt.
Jag har ingen form i den storleken, så jag gjorde i en större form och fick såklart en tunnare kaka.
Ostfyllning: Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Värm limesaften i en gryta och ta bort den från värmen. Vrid bort vattnet från gelantinbladet och rör ner dem i den varma saften. Låt stå tills det är rumsvarmt.
Vispa cream cheese och socker luftigt i en skål.
Smält chokladen i en skål över vattenbad och vänd ner det i cream chesse-smeten. Häll ner den rumsvarma limesaften i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Fördela fyllningen på kexbotten och ställ i kylskåpet minst 4 timmar, eller över natten.
Rabarbergelé:
Lägg gelantinblad i kallt vatten. Värm rabarbersaften i en gryta. Vrid av gelantinbladet och rör ut den i saften. Låt kallna till rumstemperatur och lägg försiktigt i formen. Ställ kallt tills gelen stelnat.
Till servering: Här har jag dekorerat med strimlor av färsk rabarber och torkade blomblad.
Källa: Översatt till svenska från http://politiken.dk/mad/opskrifter/art5616943/Hvid-chokolade-cheesecake-med-rabarber-og-lime
Kommentarer
Monica skrev 2017-07-21 klockan 10:25
Oj, vilken vacker kaka! och säkert riktigt god också!
Reklam:
Lämna en kommentar