Tonfiskgratäng med pasta från Zeinas kitchen
Det är lätt att förstå varför Zeinas kitchen vann Matbloggsprisets Folkets Val förra året. Bloggen är full av bra recept och vi har testat flera saker därifrån. Vi kommer givetvis inte att ta alla recepten hit, utan tipsar istället om att själv besöka hennes blogg. Men ett riktigt enkelt vardagsrecept har vi lånat med oss hit :)
Tonfiskgratäng med pasta
400 g pasta av valfri sort (penne, fusilli, spaghetti eller makaroner passar bra till)
2 burkar tonfisk i vatten (även tonfisk i olja funkar bra)
4 dl djupfrysta ärtor
50 g smör
1,5 dl mjöl
1 liter mjölk
150 g riven ost
1 grönsaksbuljongtärning eller salt
2 msk torkad basilika eller oregano
svartpeppar
Garnering:
2 dl ströbröd
50 g smör
Tips:
Du kan byta ut ärtorna mot majs, broccoli, champinjoner, paprika eller nån annan god grönsak som faller dig i smaken.
till servering:
sallad eller rivna morötter
Värm ugnen till 180°.
Förbered garnering, blanda ströbröd och smör till smulor och lägg åt sidan. Koka ärtorna och låt rinna av. Låt även tonfisken rinna av.
Koka pastan al dente (med tuggmotstånd), sila av och lägg i en ugnsform.
Börja sedan med såsen. Smält 50 g smör och rör i mjölet, fräs lite hastigt. Tillsätt 1 liter mjölk, svartpeppar, buljong/salt och oregano/basilika, rör om och koka upp under ständig omrörning. När såsen har tjocknat rör du i ost och ärtorna, rör om tills osten smälter. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller örter.
Vänd sedan försiktigt i avrunnen tonfisk, rör inte för mycket så tonfisken inte smulas allt för mycket.
Häll såsen över pastan i ugnsformen, och toppa med ströbrödssmulorna. Baka mitt i ugnen i 20 min.
Servera med en god sallad eller rivna morötter.
Källa: http://zeinaskitchen.se/tonfiskgratang/
P.s.
Jag hann inte mer än sätta fram min egen tallrik förrän dottern kastade sig över maten. Mycket gott tyckte hon. Själv hade jag gärna haft lite mer kryddor i, men det tar vi nästa gång.
Reklam:
Lämna en kommentar